Składniki
- 1 cukinia
- 1 marchew
- spora garść mieszanki kiełków
- świeża natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Aż szkoda nie wykorzystać końcówki lata i całej jesieni na zasmakowanie w tych wszystkich kolorowych sezonowych warzywach. Jak idę na krakowski Stary Kleparz to nie wiem, w którą stronę mam patrzeć, tyle dobra wokół mnie. Wykupiłabym wszystko! Dynie, pomidory, cukinie czy mniej znane, ale warte wypróbowania patisony czy pasternak. Warzywa to podstawa diety paleo (tutaj o tym jak je urozmaicić). Jak popatrzeć na talerze wszystkich, którzy jedzą zgodnie z zasadami paleo, to królują tam warzywa. Stek wołowy, a dookoła soczyste pomidory, chrupiące ogórki, aksamitna grillowana cukinia i jeszcze puree z batatów. Potrzebujemy różnych warzyw ze względu na witaminy, węglowodany no i przede wszystkim doznania smakowe. Warto sobie urozmaicać menu, a ta pora roku to doskonała okazja. Sałatka to najszybsza opcja dla zapracowanych.
Smacznego wszystkim.
Przygotowanie:
- Cukinię i marchewkę potnij wzdłuż na wstążki przy pomocy obieraka do warzyw. Będą przypominały kształtem makaron tagiatelle.
- Ułóż warzywa na płaskim talerzu i posyp mieszanką kiełków oraz natką, polej oliwą z oliwek (ilość wg uznania), dopraw do smaku.
- Gotowe!