1 h
2
Składniki
  • 1/4 szklanki amarantusa
  • 1 czerwona cebula
  • ok 10 cm kawałek dyni piżmowej
  • 1 gruszka
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki masła wiejskiego
  • garść mieszanych orzechów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • mielona ostra papryka
  • szczypta nasion kopru włoskiego
  • sól
  • DRESSING
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 papryczki chilli

sałatka z amarantusem

Ciężko mi czasem uzupełnić węgle jedząc stricte paleo tj. z warzyw i owoców. Szczególnie, że staram się jeść owoce w ograniczeniu. Paleo nie jest dietą niskowęglowodanową, ale węgli jest zdecydowanie mniej niż w diecie przeciętnego Kowalskiego. I mimo, że jem paleo już 3 rok to po wielu próbach i błędach zauważyłam, że mój organizm mimo wszystko bardzo potrzebuje węgli, a z czystego paleo trudno jest mi zaspokoić moje potrzeby (hormony, trening). Ratują mnie bezglutenowe kasze, które czasem włączam do swojego menu, a które działają bardzo kojąco na moje nerwy. Dzisiejsza sałatka odpowiada na zachcianki mojego ciała. Kasza i owoce świetnie spełniają się w tej roli. 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200C
  • Pokrój dynię w cienkie plasterki, gruszkę i cebulę w ćwiartki (bez gniazd nasiennych).
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż warzywa i owoce. Polej oliwą, dynię posól i posyp sproszkowaną papryką, a gruszkę posyp koprem włoskim. Piecz do miękkości ok 40 min. Pod koniec pieczenia (ok 8-10 min) możesz włączyć termoobieg.
  • Amarantus wsyp do garnka, posól, zalej podwójną ilością wody niż objętość kaszy i gotuj do miękkości (ok 20 min). Pod koniec gotowania dodaj masło, żeby kasza stała się bardziej aksamitna. Amarantus powinien wchłonąć całą wodę i zrobić się lepki i gęsty.
  • W międzyczasie zrób dressing. Pokrój ananasa w drobną kosteczkę, chilii w cienkie plasterki. Połącz w jednym naczyniu i dodaj sok z cytryny. Odstaw do lodówki.
  • Awokado pokrój w kostkę. 
  • Ugotowany, jeszcze ciepły amaranus rozłóż na talerzu, posyp pieczonymi warzywami i gruszką, dodaj awokado, posyp orzechami i przybierz ananasowym dressingiem.

Sałatka z amarantusemsałatka z amarantusemsałatka z amarantusem

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!