Sałatka na zdrowe jelita (pro- i prebiotyczna, bez laktozy)

 

Najzdrowsza sałatka świata. Tak bym ją nazwała. Dlaczego? Przecież na pierwszy rzut oka widać, że zawiera ziemniaki i majonez. Tak, ale...

Niepotrzebnie boimy się ziemniaków, bo takie przestudzone, które spędziły w lodówce całą noc to nie te same ziemniaki. Zawierają tak zwaną skrobię oporną, która ma prebiotyczne właściwości czyli jest pożywką dla bakterii w naszych jelitach. Skrobia oporna działa bardziej jak błonnik, bo jest oporna na trawienie. Podczas trawienia skrobi opornej przez nasze bakterie jelitowe, powstaje korzystny dla jelit maślan, który odgrywa istotną rolę w procesie gojenia i regeneracji uszkodzonej ściany jelita.

Prebiotyczne właściwości posiada także por. A ostry smak rzodkiewki pobudza trawienie wpływając na wytwarzanie żółci. 

Z drugiej strony w sałatce znajdziemy probiotyki z naturalnie kiszonego ogórka, które uzupełniają nasze jelita w cenne bakterie mikrobiotyczne min. Lactobacillusy i Bifidobacterie. 

A majonez? No cóż, też nie jest zwykły, bo znajdują się w nim same dobre tłuszcze: olej kokosowy, oliwa z oliwek extra vergine, nierafinowany olej z pestek dyni i do tego surowe żółtko, które jest najlepiej przyswajalne właśnie na surowo. Dostarczamy zatem różnorodnych tłuszczy zarówno długo- jak i krótkołańcuchowych jak i białka, które znajduje się w żółtku, co niejednych zdziwi. Tłuszcz wpływa na uczucie sytości, regeneruje śluzówkę jelit, wspomaga układ hormonalny. I tak by można wyliczać całą noc. 

Wszystkie te właściwości powodują, że ta sałatka zasługuje na miano sałatki idealnej dla zdrowia jelit

 

 

SKŁADNIKI

3 duże ogórki małosolne (lub kiszone)
10 cm kawałek pora (biała część)
350 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
6 rzodkiewek

 

PALEO MAJONEZ

1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki oleju z pestek dyni
1 łyżeczka soku z cytryny
1 wiejskie żółtko
1 łyżeczka dobrej musztardy
sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Ogórki przekrój wzdłóż na cztery części, a następnie na plasterki.
  • Pora pokrój na cienkie półprasterki, a rzodkiewki na ćwiartki.
  • Ziemniaki pokrój na ćwiartki.
  • Wszystkie składniki włóż do miski i delikatnie wymieszaj.
  • Zrób majonez.
  • Do słoika lub wysokiego naczynia włóż żółtko, musztardę i sok z cytryny. Wymieszaj.
  • Zacznij bardzo powoli wlewać tłuszcz, każdy po kolei jednocześnie mieszając całość przy pomocy blendera tzw żyrafy.
  • Tłuszcz należy wlewać bardzo powoli do powstania gęstej emulsji.
  • Na końcu przypraw solą i pieprzem do smaku.
  • Warzywa wymieszaj z majonezem i odstaw do lodówki na min 15 min.


MOJE RADY

 

  • Jeśli chcesz, żeby sałatka miała silne właściwości prebiotyczne użyj ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, które spędziły w lodówce conajmniej 12 h, albo odstaw gotową sałatkę na 12 h do lodówki jeśli masz ziemniaki dopiero co wystudzone.
  • Zamiast oliwy z oliwek można użyć nierafinowanego oleju słonecznikowego.
  • Zamiast oleju z pestek dyni można użyć oleju z lnianki, który posiada sporo NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe).
  • Nie polecam przygotowywania majonezu na samej oliwie z oliwek lub na oleju lnianym, ponieważ smak będzie gorzki i zbyt intensywny.
  • Dodatek oleju kokosowego do oliwy lub innego oleju roślinnego powoduje, że majonez jest dość neutralny w smaku.

 

Sałatka na jelita (pro- i prebiotyczna, bez laktozy)Sałatka na zdrowe jelita (pro- i prebiotyczna, bez laktozy)Sałatka na zdrowe jelita (pro- i prebiotyczna, bez laktozy)

 

Dodaj komentarz
  • milena
    2017-09-08 22:34

    Majonez był cudowny, gęsty i pachniał jak majonez ;) robiłam go 20 minut, powolutku i przy końcówce zadrżała mi ręka, olej chlusnął i wszystko zważyło się zupełnie :(

  • Paleo Strefa
    2017-08-24 19:15

    Ula, dziękuję za komentarz i cieszę się ze Ci smakowało. Może za szybko dodawałaś olej stąd się zważył. Trzeba go lać naprawdę baaardzo powoli. Ważna jest kolejność, czyli nie wrzucamy wszystkiego na raz tylko tak jak w przepisie, na końcu olej. Spróbuj też następnym razem żeby każdy ze składników miał taką samą temperaturę.

  • Ula
    2017-07-18 22:27

    Sałatkę zrobiłam. Smak ma cudowny. Jest pyszna! Dziękuję :)
    Wprawdzie majonez mi się trochę zważył jak dodawałam ostatni olej (lniany). Co może być przyczyną? Nigdy nie robiłam majonezu sama ;) raz jeszcze dziękuję!

  • Paleo Strefa
    2017-07-09 18:55

    Mateusz, na oleju z pestek winogron nie probowałam. Powiem szczerze, że nigdy go w swojej kuchni nie używałam :) Musisz zaryzykować. Po prostu zastosuj olej który ma najwięcej wartości odżywczych np NNKT - ja proponowałabym z lnianki bo jest pyszny i ma zdrowotne właściwości. Mylse ze nawet odrobinę lnianego jak użyjesz nie powinien wyjść gorzki. Moze byc z awokado, z sezamu.

  • Mateusz Kownacki
    2017-07-06 11:32

    Witam ... a na oleju z pestek winogron probowalaś?

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!