Najzdrowsza sałatka świata. Tak bym ją nazwała. Dlaczego? Przecież na pierwszy rzut oka widać, że zawiera ziemniaki i majonez. Tak, ale...
Niepotrzebnie boimy się ziemniaków, bo takie przestudzone, które spędziły w lodówce całą noc to nie te same ziemniaki. Zawierają tak zwaną skrobię oporną, która ma prebiotyczne właściwości czyli jest pożywką dla bakterii w naszych jelitach. Skrobia oporna działa bardziej jak błonnik, bo jest oporna na trawienie. Podczas trawienia skrobi opornej przez nasze bakterie jelitowe, powstaje korzystny dla jelit maślan, który odgrywa istotną rolę w procesie gojenia i regeneracji uszkodzonej ściany jelita.
Prebiotyczne właściwości posiada także por. A ostry smak rzodkiewki pobudza trawienie wpływając na wytwarzanie żółci.
Z drugiej strony w sałatce znajdziemy probiotyki z naturalnie kiszonego ogórka, które uzupełniają nasze jelita w cenne bakterie mikrobiotyczne min. Lactobacillusy i Bifidobacterie.
A majonez? No cóż, też nie jest zwykły, bo znajdują się w nim same dobre tłuszcze: olej kokosowy, oliwa z oliwek extra vergine, nierafinowany olej z pestek dyni i do tego surowe żółtko, które jest najlepiej przyswajalne właśnie na surowo. Dostarczamy zatem różnorodnych tłuszczy zarówno długo- jak i krótkołańcuchowych jak i białka, które znajduje się w żółtku, co niejednych zdziwi. Tłuszcz wpływa na uczucie sytości, regeneruje śluzówkę jelit, wspomaga układ hormonalny. I tak by można wyliczać całą noc.
Wszystkie te właściwości powodują, że ta sałatka zasługuje na miano sałatki idealnej dla zdrowia jelit.
SKŁADNIKI
3 duże ogórki małosolne (lub kiszone)
10 cm kawałek pora (biała część)
350 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
6 rzodkiewek
PALEO MAJONEZ
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki oleju z pestek dyni
1 łyżeczka soku z cytryny
1 wiejskie żółtko
1 łyżeczka dobrej musztardy
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Ogórki przekrój wzdłóż na cztery części, a następnie na plasterki.
- Pora pokrój na cienkie półprasterki, a rzodkiewki na ćwiartki.
- Ziemniaki pokrój na ćwiartki.
- Wszystkie składniki włóż do miski i delikatnie wymieszaj.
- Zrób majonez.
- Do słoika lub wysokiego naczynia włóż żółtko, musztardę i sok z cytryny. Wymieszaj.
- Zacznij bardzo powoli wlewać tłuszcz, każdy po kolei jednocześnie mieszając całość przy pomocy blendera tzw żyrafy.
- Tłuszcz należy wlewać bardzo powoli do powstania gęstej emulsji.
- Na końcu przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Warzywa wymieszaj z majonezem i odstaw do lodówki na min 15 min.
MOJE RADY
- Jeśli chcesz, żeby sałatka miała silne właściwości prebiotyczne użyj ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, które spędziły w lodówce conajmniej 12 h, albo odstaw gotową sałatkę na 12 h do lodówki jeśli masz ziemniaki dopiero co wystudzone.
- Zamiast oliwy z oliwek można użyć nierafinowanego oleju słonecznikowego.
- Zamiast oleju z pestek dyni można użyć oleju z lnianki, który posiada sporo NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe).
- Nie polecam przygotowywania majonezu na samej oliwie z oliwek lub na oleju lnianym, ponieważ smak będzie gorzki i zbyt intensywny.
- Dodatek oleju kokosowego do oliwy lub innego oleju roślinnego powoduje, że majonez jest dość neutralny w smaku.
ami
2017-08-24 13:45
Sałatka jest pyszna. Dziś ją miałam na śniadanie. Ziemniaki gotowałam w mundurkach. Zdecydowanie do powtórzenia :-)
Paleo Strefa
2017-08-24 19:17
Ami, dziękuję że podzieliłaś się swoją opinią i cieszę się, że Ci smakowało. Pozdrawiam