Sałatka na zdrowe jelita (pro- i prebiotyczna, bez laktozy)

 

Najzdrowsza sałatka świata. Tak bym ją nazwała. Dlaczego? Przecież na pierwszy rzut oka widać, że zawiera ziemniaki i majonez. Tak, ale...

Niepotrzebnie boimy się ziemniaków, bo takie przestudzone, które spędziły w lodówce całą noc to nie te same ziemniaki. Zawierają tak zwaną skrobię oporną, która ma prebiotyczne właściwości czyli jest pożywką dla bakterii w naszych jelitach. Skrobia oporna działa bardziej jak błonnik, bo jest oporna na trawienie. Podczas trawienia skrobi opornej przez nasze bakterie jelitowe, powstaje korzystny dla jelit maślan, który odgrywa istotną rolę w procesie gojenia i regeneracji uszkodzonej ściany jelita.

Prebiotyczne właściwości posiada także por. A ostry smak rzodkiewki pobudza trawienie wpływając na wytwarzanie żółci. 

Z drugiej strony w sałatce znajdziemy probiotyki z naturalnie kiszonego ogórka, które uzupełniają nasze jelita w cenne bakterie mikrobiotyczne min. Lactobacillusy i Bifidobacterie. 

A majonez? No cóż, też nie jest zwykły, bo znajdują się w nim same dobre tłuszcze: olej kokosowy, oliwa z oliwek extra vergine, nierafinowany olej z pestek dyni i do tego surowe żółtko, które jest najlepiej przyswajalne właśnie na surowo. Dostarczamy zatem różnorodnych tłuszczy zarówno długo- jak i krótkołańcuchowych jak i białka, które znajduje się w żółtku, co niejednych zdziwi. Tłuszcz wpływa na uczucie sytości, regeneruje śluzówkę jelit, wspomaga układ hormonalny. I tak by można wyliczać całą noc. 

Wszystkie te właściwości powodują, że ta sałatka zasługuje na miano sałatki idealnej dla zdrowia jelit

 

 

SKŁADNIKI

3 duże ogórki małosolne (lub kiszone)
10 cm kawałek pora (biała część)
350 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
6 rzodkiewek

 

PALEO MAJONEZ

1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki oleju z pestek dyni
1 łyżeczka soku z cytryny
1 wiejskie żółtko
1 łyżeczka dobrej musztardy
sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Ogórki przekrój wzdłóż na cztery części, a następnie na plasterki.
  • Pora pokrój na cienkie półprasterki, a rzodkiewki na ćwiartki.
  • Ziemniaki pokrój na ćwiartki.
  • Wszystkie składniki włóż do miski i delikatnie wymieszaj.
  • Zrób majonez.
  • Do słoika lub wysokiego naczynia włóż żółtko, musztardę i sok z cytryny. Wymieszaj.
  • Zacznij bardzo powoli wlewać tłuszcz, każdy po kolei jednocześnie mieszając całość przy pomocy blendera tzw żyrafy.
  • Tłuszcz należy wlewać bardzo powoli do powstania gęstej emulsji.
  • Na końcu przypraw solą i pieprzem do smaku.
  • Warzywa wymieszaj z majonezem i odstaw do lodówki na min 15 min.


MOJE RADY

 

  • Jeśli chcesz, żeby sałatka miała silne właściwości prebiotyczne użyj ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, które spędziły w lodówce conajmniej 12 h, albo odstaw gotową sałatkę na 12 h do lodówki jeśli masz ziemniaki dopiero co wystudzone.
  • Zamiast oliwy z oliwek można użyć nierafinowanego oleju słonecznikowego.
  • Zamiast oleju z pestek dyni można użyć oleju z lnianki, który posiada sporo NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe).
  • Nie polecam przygotowywania majonezu na samej oliwie z oliwek lub na oleju lnianym, ponieważ smak będzie gorzki i zbyt intensywny.
  • Dodatek oleju kokosowego do oliwy lub innego oleju roślinnego powoduje, że majonez jest dość neutralny w smaku.

 

Sałatka na jelita (pro- i prebiotyczna, bez laktozy)Sałatka na zdrowe jelita (pro- i prebiotyczna, bez laktozy)Sałatka na zdrowe jelita (pro- i prebiotyczna, bez laktozy)

 

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!