30 min.
8 sztuk (średnica 10 cm)
smażenie
Składniki
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki teff
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • 1 jajo
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • mus śliwkowy ew. miód do polania
  • olej kokosowy i masło do smażenia
  • 2 kostki wiejskiego masła o wymiarach 1,5 x 1,5 cm

Racuchy z musem śliwkowym

Kto z nas nie lubi racuchów? To dla wielu smak dzieciństwa. Mnie od razu kojarzą się z zimowymi wieczorami i Mamą, która na starej kaflowej kuchni opalanej drewnem wyczarowuje piękne puchate racuchy. W naszej starej drewnianej chacie jest ciasno, ale ciepło i błogo. Jabłka przyjemnie soczyste, które mieliśmy z własnego sadu. Do tego racuchy musiały być mocno zsypane cukrem pudrem i piło się do nich mleko prosto od krowy.

Że świat się zmienia to i przepis na racuchy też ma swoją współczesną wersję bez rafinowanego cukru i glutenu, ale z zachowaniem słodkiej atmosfery rodzinnego domu. Udało się odtworzyć ten klimat!

Racuchy są przyjemnie miękkie jak poduszeczka i nafaszerowane dużą ilością cienko pokrojonego jabłka. Jako, że rafinowany cukier już nie gości w moim domu, wolałam polać je aromatycznym ziołowym miodem. Podałam je ze swojej roboty musem ze śliwek, a na sam wierzch położyłam kosteczkę wiejskiego masła. I znów jestem małą dziewczynką! Pycha!

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie

 

Przygotowanie:

  • Do wysokiego naczynia wlej mleko, dodaj jajo i wymieszaj.
  • Dosyp mąki, sodę, cynamon i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
  • Jabłko pokrój na cieniuteńkie plasterki (nie musisz obierać, wytnij tylko gniazda nasienne) i wrzuć do ciasta na racuchy. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy z odrobiną masła i na małym ogniu nakładaj łyżką porcje i smaż racuchy z obu stron, aż delikatnie się zarumienią.
  • Żeby racuchy nie wystygły, możesz włożyć je do nagrzanego do około 50C piekarnika, aby utrzymać temperaturę. 
  • Podziel racuchy na porcje w kształcie piramidek, a na szczycie każdej ułóż kleks z musu śliwkowego lub miodu i kosteczkę wiejskiego masła.

 

MOJE RADY

  • zamiast mojej mieszanki mąk można zastosować następujące mąki: samą gryczaną, samą kasztanową lub pół na pół gryczaną i kasztanową (tj po około 3 czubate łyżki każdej). Nadaje się również ryżowa i jaglana natomiast nie nadaje się sama kokosowa. Niemniej jednak mój mix mąk starałam się dobrać tak, żeby powstało aromatyczne ciasto, a do tego świetnie nadają się mąki gryczana, kasztanowa oraz teff, która pachnie trochę czekoladowo.

 

Racuchy bezglutenowe z mąki gryczanejRacuchy bezglutenowe z mąki teffRacuchy bezglutenowe z mąki kasztanowejRacuchy z mąki kasztanowej (paleo)

 

 

Dodaj komentarz
  • Magda Lena
    2016-11-18 11:34

    Racuchy wyszły przepyszne, pulchne, nie zbite tak jak to bywa z bezglutenowymi. Zostało mi kilka od wczoraj i dziś są jeszce lepsze. Robiłam wszystko jak w przepisie bez zamienników. Polecam bo warto 😊

  • Mariusz
    2016-12-04 23:03

    A jakbym chciał zrobić mix z mąki gryczanej i teff, bez kasztanowej to proporcję pół na pół czy jakieś inne lepiej zastosować?

  • Paleo Strefa
    2016-12-05 18:48

    3 teff 4 gryczanej powinno wyjść optymalnie. Niemniej jednak polecam kasztanową chociaż akcent w postaci łyżki bo daje piękny zapach i smak. Daj znać jak wyszło.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!