Święta już za chwilę i chyba najwyższy czas, aby zacząć planowanie menu i zakupów na świąteczny stół.
Bardzo lubię nasze polskie tradycyjne świąteczne potrawy, ale nie zawsze dobrze się po nich czuję. Od paru lat lekko modyfikuję przepisy, żeby mój brzuch czuł się dobrze przez całe święta, a ja mogła się cieszyć tym wspaniałym magicznym czasem.
Nie znaczy, że przez całe święta jestem na diecie. O nie! Często zdarza mi się zjeść tradycyjne pierogi od teściowej czy zwykły staropolski piernik, a nawet zgrzeszyć chrupiącym glutenowym pieczywem. Nie robię z tego afery, bo zawsze mam w zanadrzu moje zdrowsze wersje tradycyjnych potraw. Są równie pyszne!
Sami spróbujcie.
Małe dania
Tarta z kapustą kiszoną i grzybami
Śledzie z suszonymi pomidorami i daktylami
Dania główne
Pierś kaczki w sosie śliwkowym
Desery
Tarta bananowo-czekoladowa z budyniem (paleo)
Wesołych Świąt!