10 min.
8 szt.
smażenie
SKŁADNIKI
2 jaja
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki mleczka kokosowego
szczypta soli
2 łyżki przesianej mąki kokosowej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Zmiksować jaja, olej, mleko kokosowe, i sól
- Zmieszać mąkę kokosową z sodą i połączyć dokładnie wszystkie składniki.
- Podgrzać na patelni olej kokosowy i wykładać ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię.
- Najlepiej smakują z "twarożkiem" bez laktozy (po 2 łyżki wiórków kokosowych i mąki kokosowej i tyle mleka kokosowego (ok 2 łyżki), żeby po wymieszaniu uzyskać konsystencję "twarożku"). Można polać miodem i podawać z ulubionymi owocami.
Anna Jagłowska
2015-09-07 19:03
niestety nie wyszły mi takie ładne, malutkie ale się nie rozpadały. Myślę, że wiele zależy od rodzaju mąki kokosowej. U mnie te 2 łyżki to było dużo za dużo :) zrobił się kit, więc dodałam trochę mleka i oleju koko.
Paleo Strefa
2015-09-07 19:20
i najwazniejsze ze kierowalas sie zdrowym rozsadkiem :) To prawda, ze rodzaj maki kokosowej ma duze znaczenie.
Miłosz B.
2016-01-25 19:51
Zrobiłem według przepisu i wydaje mi się ze dwa jajka to za dużo , u mnie czuć bardzo mocno smak jajek...
Paleo Strefa
2016-01-25 20:17
Miłosz, pewnie tak jest ale sprobuj jedno jajo zamienic na niewielką ilość mleka kokosowego. Chodzi o to, ze maka kokosowa potrzebuje wiecej plynow niz inne bo jest bardzo chlonna. Mnie akurat smak jaj nie przeszkadza a wprost przeciwnie :) Smacznego