10 min.
8 szt.
smażenie

Proste placki z mąki kokosowej (paleo, low-carb)

 

SKŁADNIKI

 

2 jaja
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki mleczka kokosowego
szczypta soli
2 łyżki przesianej mąki kokosowej
pół łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

Przygotowanie:

  • Zmiksować jaja, olej, mleko kokosowe, i sól
  • Zmieszać mąkę kokosową z sodą i połączyć dokładnie wszystkie składniki.
  • Podgrzać na patelni olej kokosowy i wykładać ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię.
  • Najlepiej smakują z "twarożkiem" bez laktozy (po 2 łyżki wiórków kokosowych i mąki kokosowej i tyle mleka kokosowego (ok 2 łyżki), żeby po wymieszaniu uzyskać konsystencję "twarożku"). Można polać miodem i podawać z ulubionymi owocami. 

   

Proste placki z mąki kokosowej (paleo, low-carb)Proste placki z mąki kokosowej (paleo, low-carb)

Dodaj komentarz
  • Anna Jagłowska
    2015-09-07 19:03

    niestety nie wyszły mi takie ładne, malutkie ale się nie rozpadały. Myślę, że wiele zależy od rodzaju mąki kokosowej. U mnie te 2 łyżki to było dużo za dużo :) zrobił się kit, więc dodałam trochę mleka i oleju koko.

  • Paleo Strefa
    2015-09-07 19:20

    i najwazniejsze ze kierowalas sie zdrowym rozsadkiem :) To prawda, ze rodzaj maki kokosowej ma duze znaczenie.

  • Miłosz B.
    2016-01-25 19:51

    Zrobiłem według przepisu i wydaje mi się ze dwa jajka to za dużo , u mnie czuć bardzo mocno smak jajek...

  • Paleo Strefa
    2016-01-25 20:17

    Miłosz, pewnie tak jest ale sprobuj jedno jajo zamienic na niewielką ilość mleka kokosowego. Chodzi o to, ze maka kokosowa potrzebuje wiecej plynow niz inne bo jest bardzo chlonna. Mnie akurat smak jaj nie przeszkadza a wprost przeciwnie :) Smacznego

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!