10 min.
8 szt.
smażenie
SKŁADNIKI (8 szt.)
2 jaja
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki mleczka kokosowego
szczypta soli
2 łyżki przesianej mąki kokosowej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Zmiksować jaja, olej, mleko kokosowe, i sól
- Zmieszać mąkę kokosową z sodą i połączyć dokładnie wszystkie składniki.
- Podgrzać na patelni olej kokosowy i wykładać ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię.
- Najlepiej smakują z "twarożkiem" bez laktozy (po 2 łyżki wiórków kokosowych i mąki kokosowej i tyle mleka kokosowego (ok 2 łyżki), żeby po wymieszaniu uzyskać konsystencję "twarożku"). Można polać miodem i podawać z ulubionymi owocami.
Marta Stawiszyńska
2017-03-08 09:56
Można czymś zastąpić jajka?
Paleo Strefa
2017-03-08 18:02
Marta - nie zastępowałam jajek w tym przepsie wiea musialabym przetestować ale mozesz sprobowac siemie lniane ok 1-2 łyżki. Daj znac jak wyszło.
Iwona K
2021-05-12 08:37
Fajny przepis 😀, zamiast jajek można użyć zmielonego siemienia (2 łyżki + 2 łyżki wody) i dodać jeszcze kilka łyżek mleka kokosowego oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej - bez mąki ziemniaczanej źle się smażą. Wyszło 6 sztuk z tej proporcji.