Ciasto jogurtowe bez laktozy

 

Ostatnio na wszystkich grupach na facebooku, które zrzeszają fanów zdrowego jedzenia bez glutenu i laktozy, dużo jest szumu wokół jogurtu kokosowego bez laktozy (do kupienia głównie w Lidl). To chyba pierwszy taki kokosowy jogurt w Polsce z przyzwoitym składem. Nic dziwnego, że wszyscy oszaleli na jego punkcie. Włącznie ze mną. Jest naprawdę pyszny. I stanowi wspaniałą alternatywę dla tradycyjnych jogurtów z mleka zwierzęcego. 

 

Na codzień używamy go w domu po prostu jako przekąskę lub dodajemy do niego owoce i orzechy na kolację lub drugie śniadanie. Jedliśmy również płatki jaglane z jogurtem kokosowym. Każda opcja pyszna!

 

Jednak tym razem chciałam sprawdzić go w cieście jogurtowym. Znacie moje podejście do kuchni. Ma być prosto. Najprościej jak się da, bo niewielu z nas ma czas i ochotę spędzać masę czasu w kuchni albo biegać po sklepach w poszukiwaniu wyszukanych składników.

 

Ciasto jest super lekkie, delikatne i puszyste. Głównie dzięki jogurtowi. Idealne z sezonowymi owocami. 

 

 

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki jaglanej
2 jajka
50 g ksylitolu
2 opakowania jogurtu kokosowego z Lidl (po 160g)
1 łyżeczka sody

KRUSZONKA
70 g mąki jaglanej
40 g masła
4 łyżki ksylitolu

ORAZ
700 g truskawek/malin

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Najpierw przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę, dodaj drobno posiekane masło oraz ksylitol i rozetrzyj palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
  • Uformuj kulę z ciasta i włóż ją do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Żeby przygotować ciasto, mąkę przesiej do miski razem z sodą, wymieszaj.
  • W mikserze, używając końcówki do ubijania białek, ubij jajka z ksylitolem na puszystą masę (około 5 minut).
  • Powli dodawaj jogurt oraz mąkę z sodą. 
  • Krótko zmiksuj na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłóż do tortownicy, na wierzch ułóż pokrojone truskawki, wciskając je lekko w środek ciasta.
  • Posyp całość kruszonką startą na tarce o grubych oczkach.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 - 50 minut, do czasu aż ciasto urośnie.
  • Wyjmij z piekarnika i ostudź. Posyp ksylitolem zmielonym na puder.

 

Proste ciasto na jogurcie kokosowymProste ciasto jaglane na jogurcie kokosowym (bez glutenu, bez laktozy)Ptoste ciasto jogurtowe bez glutenu i laktozy

Dodaj komentarz
  • Monika, Paleostrefa
    2018-08-21 21:34

    Jez - dziekuje. co do logo to za chińskiego mandaryna już nie pamiętam kto je projektował to było 5 lat temu :)

  • Jez
    2018-08-20 09:43

    Dobra recepta. Ladne zdjecia.

    Lubie logo , jesli mozna, kto pani zaprojektowal?

    Pozdrawiam

    Jez

  • Monika, Paleostrefa
    2018-08-14 13:36

    A ja sie niezmiernie cieszę, jak komus smakują moje przepisy :) Smacznego

  • Agata
    2018-08-13 02:05

    Pani Moniko.jak zwykle przepis super :) zrobilam dzis ciasto-pyszne. Zamiast malin byly sliwki. I podwojna kruszonka :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!