30 min.
8 szt.
smażenie
Składniki
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 2 jaja
  • 4 czubate Å‚yżeczki mÄ…ki z tapioki
  • 2 czubate Å‚yżeczki mÄ…ki kokosowej
  • 1 duży zÄ…bek czosnku
  • szczypta sody
  • sól
  • pieprz
  • sÅ‚onina do smażenia

 

W miniony weekend odbyły się u mnie w Krakowie warsztaty gotowania paleo. Przygotowałyśmy różne pyszności począwszy od deseru przez obiad, po dwa rodzaje placków. Między innymi te oto właśnie.

Patrząc na składniki pomyślicie sobie "jak to placki ziemniaczane? przecież w składzie nie ma ziemniaków?" To prawda. Zatem skąd wzięło się to dziwadło? Nazwałam je w ten sposób, bo smakują zupełnie jak ziemniaczane mimo, że zrobione są z cukinii. Cukinia to dosyć neutralne warzywo, nie wyróżnia się jakimś specyficznym smakiem, więc tworzy fajne tło. Myślę, że ziemniaczany posmak te placki zawdzięczają tapioce, tak bardzo przypominającej ziemniaczaną i czosnkowi, który dodaje się do tych prawdziwych placków z ziamniaków. Dziewczyny jednogłośnie stwierdziły, że przecież to placki ziemniaczane!  Nawet mój Witold się nabrał i chwalił, że nam pyszne ziemniaki urosły :). Tak więc, jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane, a nie jadacie ziemniaków, ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. 

Przygotowanie:

  • Jaja zmieszaj z solÄ…
  • OdsÄ…cz nadmiar wody z cukinii i dodaj do jaj razem z mÄ…kÄ… i sodÄ….
  • PrzeciÅ›nij czosnek przez praskÄ™ i dodaj do ciasta.
  • Przypraw do smaku.
  • Na patelni wytop sÅ‚oninÄ™.
  • WykÅ‚adaj dużą Å‚yżkÄ… ciasto na patelniÄ™ i smaż do zarumienienia z każdej strony, aż do wyczerpania ciasta. Za każdym razem wytop nowÄ… porcjÄ™ sÅ‚oniny do smażenia.

paleo placki ziemniaczane paleo placki ziemniaczane

paleo placki ziemniaczane

Dodaj komentarz
  • Robert TomiÅ‚o
    2017-02-03 19:29

    Witaj. Bardzo zainteresował mnie twój przepis na placuszki z cukinii. Napisz proszę, jak przygotowałaś cukinię, starta jak ziemniaki na drobnej czy grubej tarce. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  • Paleo Strefa
    2017-02-03 21:26

    Robert - starłam cukinie na tarce o grubych oczkach. Mnie bardzo smakuja, mam nadzieje ze Tobie tez :) Smacznego

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!