Składniki
- 1 szklanka startej cukinii
- 2 jaja
- 4 czubate łyżeczki mąki z tapioki
- 2 czubate łyżeczki mąki kokosowej
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta sody
- sól
- pieprz
- słonina do smażenia
Â
W miniony weekend odbyły się u mnie w Krakowie warsztaty gotowania paleo. Przygotowałyśmy różne pyszności począwszy od deseru przez obiad, po dwa rodzaje placków. Między innymi te oto właśnie.
PatrzÄ…c na skÅ‚adniki pomyÅ›licie sobie "jak to placki ziemniaczane? przecież w skÅ‚adzie nie ma ziemniaków?" To prawda. Zatem skÄ…d wzięło siÄ™ to dziwadÅ‚o? NazwaÅ‚am je w ten sposób, bo smakujÄ… zupeÅ‚nie jak ziemniaczane mimo, że zrobione sÄ… z cukinii. Cukinia to dosyć neutralne warzywo, nie wyróżnia siÄ™ jakimÅ› specyficznym smakiem, wiÄ™c tworzy fajne tÅ‚o. MyÅ›lÄ™, że ziemniaczany posmak te placki zawdziÄ™czajÄ… tapioce, tak bardzo przypominajÄ…cej ziemniaczanÄ… i czosnkowi, który dodaje siÄ™ do tych prawdziwych placków z ziamniaków. Dziewczyny jednogÅ‚oÅ›nie stwierdziÅ‚y, że przecież to placki ziemniaczane!  Nawet mój Witold siÄ™ nabraÅ‚ i chwaliÅ‚, że nam pyszne ziemniaki urosÅ‚y :). Tak wiÄ™c, jeÅ›li macie ochotÄ™ na placki ziemniaczane, a nie jadacie ziemniaków, ten przepis powinien przypaść Wam do gustu.Â
Przygotowanie:
- Jaja zmieszaj z solÄ…
- Odsącz nadmiar wody z cukinii i dodaj do jaj razem z mąką i sodą.
- Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do ciasta.
- Przypraw do smaku.
- Na patelni wytop słoninę.
- Wykładaj dużą łyżką ciasto na patelnię i smaż do zarumienienia z każdej strony, aż do wyczerpania ciasta. Za każdym razem wytop nową porcję słoniny do smażenia.
Â
Robert Tomiło
2017-02-03 19:29
Witaj. Bardzo zainteresował mnie twój przepis na placuszki z cukinii. Napisz proszę, jak przygotowałaś cukinię, starta jak ziemniaki na drobnej czy grubej tarce. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Paleo Strefa
2017-02-03 21:26
Robert - starłam cukinie na tarce o grubych oczkach. Mnie bardzo smakuja, mam nadzieje ze Tobie tez :) Smacznego