Placki z dyni i batata (bezglutenowe)

 

Już od jakiegoś czasu systematycznie zajadam się tymi plackami na kolację. To moje ostatnie comfort food. Są bardzo aromatyczne, lekko pikantne i sycące. Najpyszniejsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo są bardzo chrupiące. Świetnie smakują z kleksem mleka kokosowego, szczypiorkiem i ostrym, świeżym plastrem chilli. Aż robi się gorąco! I jak dobrze się po nich śpi...

 

SKŁADNIKI (12 szt.) 

1 szklanka startej dyni (grube oczka)
1 szklanka startego batata
1 jajo
3 czubate łyżki mąki gryczanej
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
garść posiekanego szczypiorku
szczypta chilli
szczypta kminu
pół łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie rękami
  • Nabieraj ciasto dużą łyżką lub ręką formując placki wielkości dłoni i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz około 30 min, ostatnie 10-12 min. z termoobiegiem dla nadania chrupkości.
  • Zajadaj jeszcze ciepłe.

 

MOJE RADY

 

  • Zamiast mąki gryczanej w tym przepisie będzie pasować mąka jaglana, ryżowa, z sorgo, ziemniaczana, z komosy ryżowej, z amarantusa.
  • Zamiast dyni możesz użyć batata, a nawet selera lub buraka.
  • Jeśli tolerujesz nabiał, możesz dodać do ciasta 1 sporą garść tartego żółtego sera długogojrzewającego. Nada wspaniałego smaku i aromatu. Wtedy możesz ominąć oliwę.

 

Placki z dyni i batata (bezglutenowe)Placki z dyni i batata (bezglutenowe)

 

 

Dodaj komentarz
  • Marta Stawiszyńska
    2017-03-14 16:51

    Czy i w jakiej ilości jajko można zastąpić jajkami przepiórczymi?

  • Paleo Strefa
    2017-03-14 21:18

    Marta - 1 kurze = 4-5 przepiórczych

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!