45 min.
4
pieczenie
Składniki
  • CIASTO:
  • 1 jajo
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • 50 ml oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
  • ciepła woda
  • szczypta soli
  • SOS:
  • 6 łyżek sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • kilka igieł świeżego rozmarynu
  • ½ papryczki chili.
  • sól
  • pieprz
  • DODATKI:
  • ćwierć pęczka zielonych szparagów
  • 5 suszonych pomidorów
  • 200 g piersi kurczaka
  • garść sera koziego

 Pizza bezglutenowa

Tęsknicie czasami za pizzą? Ja przyznam, że coraz mniej. Po tak długim czasie karmienia mojego ciała dobrymi tłuszczami, witaminami z dużej ilości warzyw i owoców, białkiem, jajami, podrobami itd. mój organizm nie za bardzo czuje, że ma ochotę na coś "mącznego". Jestem najedzona i w pełni usatysfakcjonowana tym co jem na codzień i nie mam potrzeby na nic więcej.

Jednak czasem bywają takie okazje jak wieczór ze znajomymi czy kolacja we dwoje, że po prostu ma się ochotę na powrót do przeszłości i pizzę.

Ciasto robi się naprawdę szybko, a składniki nie są skomplikowane. Zamiast mąki ziemniaczanej możecie użyć np. z tapioki. Z samej mąki kokosowej w tych proporcjach ciasto nie wyjdzie, bo będzie się kruszyć, a jakieś spoiwo musi być.
Ja używam mąki firmy Olvita, bo mają przyzwoite ceny i jakość. Zawsze kupuję w większych opakowaniach, bo się bardziej opłaca.

Przy tworzeniu spodu musicie uzyskać zwartą, elastyczną konsystencję, którą da się w miarę łatwo uformować i rozwałkować na papierze. Wiadomo, że mąki bezglutenowe to zupełnie nie to samo co glutenowe i nigdy nie będą miały tej sprężystości, ale z powodzeniem da się zrobić z nich dobra pizzę. Zresztą sami spróbujcie. Ciasto jest chrupiące i nie rozpada się no i ładnie się kroi.

Na wierzch ciasta możecie właściwie położyć to na co akurat macie ochotę: szpinak i jajo sadzone, pesto i ananas i co tam Wam jeszcze wyobraźnia podpowie.

Moja pizza zniknęła w mgnieniu oka. Chyba im smakowała.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 210C
  • Zmieszaj ze sobą mąki i sól.
  • Dodaj powoli oliwę i odrobinę ciepłej wody i wymieszaj na gładką masę.
  • Dodaj jajo i ugniataj rękami do uzyskania elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej i/lub wody.
  • Ciasto ma powstać gładkie i nie lepić się do rąk.
  • Rozwałkuj je na papierze do pieczenia posypanego odrobiną mąki ziemniaczanej. Mąką posyp również wałek.
  • Rozwałkuj do średnicy ok 24 cm. i przełóż do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz ok 12 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie jego składniki (chili pokrój na bardzo małe kawałeczki). Odstaw.
  • Na patelni grillowej usmaż szparagi al dente oraz podsmaż kurczaka pokrojonego na małe kawałki. Odłóż na bok.
  • Na podpieczony spód nałóż sos, szparagi pokrojone na małe kawałki, kurczaka i suszone pomidory pokrojone na paseczki.
  • Piecz ok 5-7 min.
  • Na koniec posyp całość serem i piecz ok 3-5 min, do czasu rozpuszczenia się sera.
    Gotowe! 

 pizza bezglutenowa  pizza ze szparagami

 

Dodaj komentarz
  • MateUsz
    2016-05-19 16:39

    ciasto mimo dolewania wody/dodawania mąki nadal jest łamliwe ... co prawda nie klei się do rąk, ale łamliwe pozostaje. :(

  • Paleo Strefa
    2016-05-19 20:24

    Mateusz, ciasto będzie cały czas dość łamliwe bo niestety mąki bezglutenowe to nie mąki z glutenem i nie ma ich co złączyć. Mąki bardziej skrobiowe np. ziemniaczana ryzowa czy kasztanowa łączą ciasto. Wypieki bezglutenowe takie po prostu są. Inne zdecydowanie. Więcej z nimi wyzwania :) Tak czy inaczje po upieczeniu ciasto nie powinno sie kruszyć i łamać. Zalezy to tez oczywiscie od rodzaju mąki, każdy producent ma trochę inny produkt.

  • Milosz Pierzchalski
    2016-11-14 17:48

    Trum trum trum chrum chrum chrum pisze byle co

  • Klodi
    2016-11-21 18:26

    Witam,

    Jak jest kaloryczność w 100 g samego ciasta ?

  • Paleo Strefa
    2016-11-21 21:06

    Klodi - nie mam pojęcia, nie liczę kalorii :) i nikomu nie polecam tego robic no chyba że ktoś jest wyczynowym sportowcem. Smacznego i nie mysl o kaloriach

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!