45 min.
4
pieczenie
Składniki
  • CIASTO:
  • 1 jajo
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • 50 ml oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
  • ciepła woda
  • szczypta soli
  • SOS:
  • 6 łyżek sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • kilka igieł świeżego rozmarynu
  • ½ papryczki chili.
  • sól
  • pieprz
  • DODATKI:
  • ćwierć pęczka zielonych szparagów
  • 5 suszonych pomidorów
  • 200 g piersi kurczaka
  • Opcjonalnie (jeśli tolerowany) garść sera koziego

 Pizza bezglutenowa

Tęsknicie czasami za pizzą? Ja przyznam, że coraz mniej. Po tak długim czasie karmienia mojego ciała dobrymi tłuszczami, witaminami z dużej ilości warzyw i owoców, białkiem, jajami, podrobami itd. mój organizm nie za bardzo czuje, że ma ochotę na coś "mącznego". Jestem najedzona i w pełni usatysfakcjonowana tym co jem na codzień i nie mam potrzeby na nic więcej.

Jednak czasem bywają takie okazje jak wieczór ze znajomymi czy kolacja we dwoje, że po prostu ma się ochotę na powrót do przeszłości i pizzę.

Ciasto robi się naprawdę szybko, a składniki nie są skomplikowane. Zamiast mąki ziemniaczanej możecie użyć np. z tapioki. Z samej mąki kokosowej w tych proporcjach ciasto nie wyjdzie, bo będzie się kruszyć, a jakieś spoiwo musi być.
Ja używam mąki firmy Olvita, bo mają przyzwoite ceny i jakość. Zawsze kupuję w większych opakowaniach, bo się bardziej opłaca.

Przy tworzeniu spodu musicie uzyskać zwartą, elastyczną konsystencję, którą da się w miarę łatwo uformować i rozwałkować na papierze. Wiadomo, że mąki bezglutenowe to zupełnie nie to samo co glutenowe i nigdy nie będą miały tej sprężystości, ale z powodzeniem da się zrobić z nich dobra pizzę. Zresztą sami spróbujcie. Ciasto jest chrupiące i nie rozpada się no i ładnie się kroi.

Na wierzch ciasta możecie właściwie położyć to na co akurat macie ochotę: szpinak i jajo sadzone, pesto i ananas i co tam Wam jeszcze wyobraźnia podpowie.

Moja pizza zniknęła w mgnieniu oka. Chyba im smakowała.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 210C
  • Zmieszaj ze sobą mąki i sól.
  • Dodaj powoli oliwę i odrobinę ciepłej wody i wymieszaj na gładką masę.
  • Dodaj jajo i ugniataj rękami do uzyskania elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodaj więcej mąki ziemniaczanej i/lub wody.
  • Ciasto ma powstać gładkie i nie lepić się do rąk.
  • Rozwałkuj je na papierze do pieczenia posypanego odrobiną mąki ziemniaczanej. Mąką posyp również wałek.
  • Rozwałkuj do średnicy ok 24 cm. i przełóż do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz ok 12 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie jego składniki (chili pokrój na bardzo małe kawałeczki). Odstaw.
  • Na patelni grillowej usmaż szparagi al dente oraz podsmaż kurczaka pokrojonego na małe kawałki. Odłóż na bok.
  • Na podpieczony spód nałóż sos, szparagi pokrojone na małe kawałki, kurczaka i suszone pomidory pokrojone na paseczki.
  • Piecz ok 5-7 min.
  • Na koniec posyp całość serem i piecz ok 3-5 min, do czasu rozpuszczenia się sera.
    Gotowe! 

 pizza bezglutenowa  pizza ze szparagami

 

Dodaj komentarz
  • MateUsz
    2016-05-19 16:39

    ciasto mimo dolewania wody/dodawania mąki nadal jest łamliwe ... co prawda nie klei się do rąk, ale łamliwe pozostaje. :(

  • Paleo Strefa
    2016-05-19 20:24

    Mateusz, ciasto będzie cały czas dość łamliwe bo niestety mąki bezglutenowe to nie mąki z glutenem i nie ma ich co złączyć. Mąki bardziej skrobiowe np. ziemniaczana ryzowa czy kasztanowa łączą ciasto. Wypieki bezglutenowe takie po prostu są. Inne zdecydowanie. Więcej z nimi wyzwania :) Tak czy inaczje po upieczeniu ciasto nie powinno sie kruszyć i łamać. Zalezy to tez oczywiscie od rodzaju mąki, każdy producent ma trochę inny produkt.

  • Milosz Pierzchalski
    2016-11-14 17:48

    Trum trum trum chrum chrum chrum pisze byle co

  • Klodi
    2016-11-21 18:26

    Witam,

    Jak jest kaloryczność w 100 g samego ciasta ?

  • Paleo Strefa
    2016-11-21 21:06

    Klodi - nie mam pojęcia, nie liczę kalorii :) i nikomu nie polecam tego robic no chyba że ktoś jest wyczynowym sportowcem. Smacznego i nie mysl o kaloriach

  • Airt
    2017-11-17 16:55

    Ciasto kruszy się przy wałkowaniu, ale po upieczeniu trzyma się dobrze. Tylko jak dla mnie jest strasznie słodkie. Jakbym jadła ciastka. Nie wiem co zmienić, żeby smak był bardziej neutralny.

  • Paleo Strefa
    2017-11-21 21:51

    Airt - to prawda, że możesz mieć wrażenie że ciasto może być trochę "słodkie" bo mąka kokosowa jest słodkawa w smaku, na szczęście jest więcej ziemniaczanej, która maskuje jej smak, i jeśli ktoś ma delikatne podniebienie jak Ty to bardziej odczuje tę słodycz kokosowej. Spróbuj zamiast kokosowej dać trochę mąki sorgo albo gryczanej niepalonej jeśli lubisz jej smak, lub też migdałowej.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!