SKŁADNIKI
2 jaja
2 czubate łyżki mąki kokosowej
2 płaskie łyżki babki płesznik
2 łyżki oliwy
4 łyżki startego sera żółtego
sól
szczypta sody
DODATKI
5 plastrów oscypka
1 jajo
1/2 kubka passaty
oliwa
sól
pieprz
ew. stewia do smaku
ulubione zioła do podania
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmieszaj, żeby nie było żadnych grudek.
Rozgrzej piekarnik do 190C. - W czasie gdy piekarnik się rozgrzewa, przygotuj sos.
- Na patelnię wlej passatę i na średnim ogniu pogrzewaj do czasu odparowania wody.
- Sos ma się zredukować na tyle, żeby był bardzo gęsty. Dodaj chlust oliwy, odrobinę soli, pieprzu i opcjonalnie stewi, żeby zbalansować kwasowość sosu.
- Ciasto rowałkuj rękami na papier do pieczenia lub na foremkę do pieczenia pizzy. Jeśli ciasto będzie się lepić, posyp dłonie odrobiną mąki kokosowej.
- Piecz około 10-12 minut, a po tym czasie posmaruj pizzę sosem, wbij jajo i połóż plastry oscypka.
- Piecz kolejne 10-12 minut lub do czasu ścięcia się jaja.
- Podawaj z ulubionymi ziołami np. z oregano, na wierz możesz polać odrobiną oliwy.