45 min.
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 1,5 szklanki upieczonej dyni hokkaido
  • 7 czubatych łyżek mąki gryczanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • SOS:
  • 6 łyżek sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • kilka listków świeżej lub suszonej szałwi
  • 1 papryczki chili.
  • sól
  • pieprz
  • DODATKI:
  • ulubione np. prosciutto, jajo sadzone
  • a jeśli tolerujecie: mozarella, długo dojrzewający ser

Pizza na spodzie z dyni hokkaido (bezglutenowa)

Pizza to dość pożądane danie nawet w kręgach paleo, a może szczególnie w tych kręgach? Czasami brakuje nam spodu, na który możemy bezkarnie położyć ulubione dodatki, polać wszystko oliwą z oliwek i zajadać przed telewizorem do ulubionego filmu. 

 

Problem macie zatem z głowy. Zaproście znajomych, podwińcie rękawy i zabierzcie się za wspólne pieczenie pizzy. Jestem pewna, że wszystkim posmakuje. 

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 210C

  • Wystudzaną dynię zblenduj na gładką masę, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.

  • Ciasto nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki gryczanej i/lub ciepłej wody.

  • Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia posypanego odrobiną mąki. Mąką posyp również wałek.

  • Rozwałkuj na grubość ok pół centymetra i przełóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok 12 minut.

  • W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie jego składniki (chili pokrój na bardzo małe kawałeczki). Odstaw.

  • Na podpieczony spód nałóż sos i piecz ok 5-7 min.


    MOJE RADY:

  • Jak upiec dynię hokkaido? Dynię przekrój na pół, łyżką wydobądź pestki i miąższ. Dynię pokrój na cienkie paski jeśli chcesz, żeby szybciej się upiekła lub na większe kawałki jeśli masz więcej cierpliwości, ułóż na papierze do pieczenia i upiecz w 200C.

  • Dyni hokkaido nie trzeba obierać ani dodawać tłuszczu do pieczenia. Piecz aż do miękkości - ok 30-50 min.

  • Jeśli chcesz na pizzę dodać np. kawałki kurczaka, wcześniej je podsmaż na patelni i połóż na spód.

  • Jeśli chcesz na pizzy posadzić jajo, wbij je delikatnie na spód i piecz ok 10 min, aż do ścięcia białka.

 

Pizza na spodzie z dyni hokkaidoPizza na spodzie z dyni hokkaidoPizza na spodzie z dyni hokkaido Pizza na spodzie z dyni hokkaido

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!