45 min.
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 1,5 szklanki upieczonej dyni hokkaido
  • 7 czubatych łyżek mąki gryczanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • SOS:
  • 6 łyżek sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • kilka listków świeżej lub suszonej szałwi
  • 1 papryczki chili.
  • sól
  • pieprz
  • DODATKI:
  • ulubione np. mozarella, długo dojrzewający ser, prosciutto, jajo sadzone itd.

Pizza na spodzie z dyni hokkaido (bezglutenowa)

Pizza to dość pożądane danie nawet w kręgach paleo, a może szczególnie w tych kręgach? Czasami brakuje nam spodu, na który możemy bezkarnie położyć ulubione dodatki, polać wszystko oliwą z oliwek i zajadać przed telewizorem do ulubionego filmu. 

 

Problem macie zatem z głowy. Zaproście znajomych, podwińcie rękawy i zabierzcie się za wspólne pieczenie pizzy. Jestem pewna, że wszystkim posmakuje. 

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 210C

  • Wystudzaną dynię zblenduj na gładką masę, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.

  • Ciasto nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki gryczanej i/lub ciepłej wody.

  • Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia posypanego odrobiną mąki. Mąką posyp również wałek.

  • Rozwałkuj na grubość ok pół centymetra i przełóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok 12 minut.

  • W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie jego składniki (chili pokrój na bardzo małe kawałeczki). Odstaw.

  • Na podpieczony spód nałóż sos i piecz ok 5-7 min.


    MOJE RADY:

  • Jak upiec dynię hokkaido? Dynię przekrój na pół, łyżką wydobądź pestki i miąższ. Dynię pokrój na cienkie paski jeśli chcesz, żeby szybciej się upiekła lub na większe kawałki jeśli masz więcej cierpliwości, ułóż na papierze do pieczenia i upiecz w 200C.

  • Dyni hokkaido nie trzeba obierać ani dodawać tłuszczu do pieczenia. Piecz aż do miękkości - ok 30-50 min.

  • Jeśli chcesz na pizzę dodać np. kawałki kurczaka, wcześniej je podsmaż na patelni i połóż na spód.

  • Jeśli chcesz na pizzy posadzić jajo, wbij je delikatnie na spód i piecz ok 10 min, aż do ścięcia białka.

 

Pizza na spodzie z dyni hokkaidoPizza na spodzie z dyni hokkaidoPizza na spodzie z dyni hokkaido Pizza na spodzie z dyni hokkaido

Dodaj komentarz
  • Sylwia
    2017-03-16 13:28

    Witam :) czy spód na batatach robi się tak samo?

  • Maja
    2016-10-11 10:09

    Czy zamiast mąki gryczanej nada się także kokosowa?

  • Magda Górska
    2016-10-11 13:52

    A czy może być puree z dyni ugotowanej? Zastanawiam się czy ciasto nie będzie za mokre.. No i mąka kokosowa/kasztanowa zamiast gryczanej??

  • dorota maksowicz
    2016-10-11 16:19

    Fajny przepis, wypróbuję :) (pisze się "pożądany" ;))

  • Paleo Strefa
    2016-10-11 21:16

    Maja - zamiast gryczanej kokosowa nie bardzo się nada. inna konsystencja. Zamiast gryczanej mozesz sprobowac jaglanerj, z amarantusa z komosy, kasztanowej, sorgo.

  • Paleo Strefa
    2016-10-11 21:18

    Magda - puree z dyni ufgotowanej moze byc ale pewnie bedziesz musiala dodać więcej mąki lub maki tyle samo tylko łyżkę kąki kokosowej więcej żeby wyciągnęla wilgoć. Mąka kokosowa zamiast gryczanej średnio, lepsza jaglana, ryzowa, z komosy, z amarantusa, sorgo.

  • Paleo Strefa
    2016-10-11 21:19

    Dorota - dzięki za wyłapanie mojego "byka" zawsze mam ten sam problem z tym słowem. Chyba się już nie nauczę :P Jak wyprobujesz przepis to daj znać. Pozdrawiam.

  • Karol Dymarczyk
    2016-10-15 19:54

    Wyszło super tylko poleciałem na ryżowej. Monika brawo ty😀

  • Alina
    2016-11-14 08:53

    Wyszła pyszna, tylko mimo podpieczonego ładnie, chrupkiego spodu, ciasto w środku było wilgotne, czy to zgodnie ze sztuką? Serdecznie proszę o odpowiedź, robiłam ją dwa dni z rzędu, dynia była raz bardziej, raz mniej wilgotna po upieczeniu a mimo to ciasto wychodziło mi ciągle wilgotne w środku. Pozdrowienia!

  • Paleo Strefa
    2016-11-14 21:44

    Alina, być może zbyt grubo rozwałkowałaś ciasto, ma być cienkie na jakieś 3 mm. Moze byc tez wilgotna delikatnie w srodku bo mimo wszystko dynia nawet hokkaido dodaje wilgoci nawet jesli ja mocno podpieczemy. To nie bedzie nigdy taka sama pizza jak ta z mąki pszennej :) Musisz chyba przyjechac do mnie i razem ją zrobimy, zobaczymy co nam wyjdzie :)

  • Alina
    2016-11-15 11:20

    Moniko, ogromnie dziękuję Ci za wskazówki, są mi bardzo pomocne, ponieważ dopiero raczkuję w gotowaniu dla mojego synka (to ja pisałam o babeczkach z batata- dzisiaj robię powtórkę, zgodnie z Twoimi radami). Wczoraj piekliśmy razem pizzę, tym razem na mące kokosowej i z tapioki - według Twojego przepisu na Pizzę ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami i też oczywiście wyszła mi wilgotna w środku, ciasto trochę kleiło mi się do wałka ale nie dałam już więcej mąki, może niepotrzebnie. Jestem uskrzydlona Twoimi przepisami, wreszcie mogę coś młodemu zrobić do jedzenia!!! Bardzo bardzo Ci dziękuję!

  • Alina
    2016-11-15 11:40

    Jeszcze ps. Moniko i dziękuję Ci za Twoje poczucie humoru, a gdybyś tylko mogła zobaczyć małego oczy - wielkie jak pięć złotych, kiedy postawiłam przed nim pizzę (nawet wilgotna w środku:), której nie jadł od dwóch lat:)

  • Paleo Strefa
    2016-11-15 21:47

    Alina - to spojrzenie musiało być bezcenne :) Wiesz, z tymi wypiekami to jest tak wlasnie inaczje niz z tymi glutenowymi. One sie beda france kleic, są czasem niewdzieczne, no nie to samo co glutenowe, ale moze i dobrze bo bysmy z tym przesadzali, a tak robi sie je od swieta. Tylko na tym nasze zdrowie skorzysta. Poza tym wiesz, to fajna sprawa móc formować gust kulinarny mlodego czloiweka, on bedzie mial lepszy start w zyciu niz wszyscy Ci ktorzy sa uzaleznieni od cukru i to dla nich koniec swiata musiec zyc na codzien bez chleba. Zycze Wam powiedzenia. Pisz na mojeog maila jak masz jeszcz ejakies pytania, postaram sie pomoc i podpowiedziec. Dziekuje!

  • Sylwia
    2017-03-16 13:28

    Witam :) czy spód na batatach robi się tak samo?

  • Paleo Strefa
    2017-03-16 20:17

    Sylwia, tak. tak samo. Zobaczysz czy ciasto nie lepi Ci sie do rąk, ewentyalnie dodaj ciut mąki i wymieszaj.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!