Składniki
- SPÓD:
- 1,5 szklanki upieczonej dyni hokkaido
- 7 czubatych łyżek mąki gryczanej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1 jajo
- SOS:
- 6 łyżek sosu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- kilka listków świeżej lub suszonej szałwi
- 1 papryczki chili.
- sól
- pieprz
- DODATKI:
- ulubione np. prosciutto, jajo sadzone
- a jeśli tolerujecie: mozarella, długo dojrzewający ser
Pizza to dość pożądane danie nawet w kręgach paleo, a może szczególnie w tych kręgach? Czasami brakuje nam spodu, na który możemy bezkarnie położyć ulubione dodatki, polać wszystko oliwą z oliwek i zajadać przed telewizorem do ulubionego filmu.
Problem macie zatem z głowy. Zaproście znajomych, podwińcie rękawy i zabierzcie się za wspólne pieczenie pizzy. Jestem pewna, że wszystkim posmakuje.
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 210C
Wystudzaną dynię zblenduj na gładką masę, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
Ciasto nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki gryczanej i/lub ciepłej wody.
Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia posypanego odrobiną mąki. Mąką posyp również wałek.
Rozwałkuj na grubość ok pół centymetra i przełóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok 12 minut.
W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie jego składniki (chili pokrój na bardzo małe kawałeczki). Odstaw.
Na podpieczony spód nałóż sos i piecz ok 5-7 min.
MOJE RADY:Jak upiec dynię hokkaido? Dynię przekrój na pół, łyżką wydobądź pestki i miąższ. Dynię pokrój na cienkie paski jeśli chcesz, żeby szybciej się upiekła lub na większe kawałki jeśli masz więcej cierpliwości, ułóż na papierze do pieczenia i upiecz w 200C.
Dyni hokkaido nie trzeba obierać ani dodawać tłuszczu do pieczenia. Piecz aż do miękkości - ok 30-50 min.
Jeśli chcesz na pizzę dodać np. kawałki kurczaka, wcześniej je podsmaż na patelni i połóż na spód.
Jeśli chcesz na pizzy posadzić jajo, wbij je delikatnie na spód i piecz ok 10 min, aż do ścięcia białka.