Pierś kaczki z rozmarynem 

 

SKŁADNIKI

 

2 piersi kaczki
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
300 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Ponacinaj pierś kaczki od strony skóry na ukos lub w kratkę (na tyle głęboko, żeby przeciąć skórę, ale nie przeciąć mięsa)
  • Natrzyj pierś solą i pieprzem.
  • Przełóż na nierozgrzaną patelnię (bez tłuszczu bo wytopi się ze skóry) i powoli zacznij podgrzewać, aż zacznie wytapiać się tłuszcz.
  • Dodaj rozmaryn i wymieszaj, tak żeby pokrył się wytopionym tłuszczem co zapobiegnie przypaleniu.
  • Od strony skóry smaż ok 8-10 min, następnie przełóż na drugą stronę i smaż około 4-5 min.
  • Przełóż piersi do piekarnika rozgrzanego do 180C i piecz około 7 min.
  • Wyjmij i owiń w papier do pieczenia, tak aby pozwolić "odpocząć" mięsu (ok. 10 min).
  • W międzyczasie pomidorki przekrój na połówki wzdłóż i podsmaż na oliwie z solą i pieprzem.
  • Następnie pokrój pierś w plastry, podawaj z pomidorkami

 

Pierś kaczki z rozmarynemPierś kaczki z rozmarynem

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!