SKŁADNIKI
2 piersi kaczki
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
300 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Ponacinaj pierś kaczki od strony skóry na ukos lub w kratkę (na tyle głęboko, żeby przeciąć skórę, ale nie przeciąć mięsa)
- Natrzyj pierś solą i pieprzem.
- Przełóż na nierozgrzaną patelnię (bez tłuszczu bo wytopi się ze skóry) i powoli zacznij podgrzewać, aż zacznie wytapiać się tłuszcz.
- Dodaj rozmaryn i wymieszaj, tak żeby pokrył się wytopionym tłuszczem co zapobiegnie przypaleniu.
- Od strony skóry smaż ok 8-10 min, następnie przełóż na drugą stronę i smaż około 4-5 min.
- Przełóż piersi do piekarnika rozgrzanego do 180C i piecz około 7 min.
- Wyjmij i owiń w papier do pieczenia, tak aby pozwolić "odpocząć" mięsu (ok. 10 min).
- W międzyczasie pomidorki przekrój na połówki wzdłóż i podsmaż na oliwie z solą i pieprzem.
- Następnie pokrój pierś w plastry, podawaj z pomidorkami