ok 1h
forma ok. 12x30 cm
pieczenie
Składniki
  • CIASTO:
  • ½ szklanki miodu
  • 1 czubata szklanka mąki kasztanowej (ok 250 g)
  • 5 jaj
  • 5 łyżek kakao
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 1 garść płatków migdałowych
  • po pół łyżeczki: mielonego imbiru
  • anyżu, ziela angielskiego, kardamonu,
  • czarnego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • (możesz zastąpić w/w przyprawą do piernika)
  • POLEWA: (link w opisie)

 paleo piernik

Święta zbliżają się wielkimi krokami. To miły czas przygotowań. Wtedy piekę ciasta, których na co dzień nie robię jak np. piernik. Piernik wyjątkowo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Chyba z powodu aromatu tylu wspaniałych, rozgrzewających przypraw.

Żyjemy w biegu i nie każdy ma czas przygotować dojrzewający piernik, bo zwykle listę zakupów robi się dwa dni przed Wigilią. Moja propozycja to szybki i smaczny piernik na mące kasztanowej. Przygotowując przepis na piernik, od razu pomyślałam o mące kasztanowej. Swoim słodziutkim aromatem doskonale pasuje do wyrazistych przypraw.

Ciasto wychodzi zbite (jak to piernik), ciężkie i konkretne, a jednym kawałkiem można w zupełności zaspokoić apetyt na słodkie.

Co do praktycznych aspektów, to mąkę kasztanową (używam takiej) można teraz kupić właściwie w każdym sklepie ekologicznym, a widziałam nawet w Almie. Jedynym minusem jest cena – 20 zł za 400 g. Ale uważam, że raz w roku, przy takiej okazji jaką jest Boże Narodzenie, można przygotować piernik z mąki kasztanowej.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 C.
  • W niewielkim garnuszku, podgrzej delikatnie miód z przyprawami.
  • Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek.
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij na gładką pianę (dodaj odrobinę soli do ubijania, łatwiej się ubiją)
  • Do wystudzonej miodowej masy dodaj do jednym żółtku cały czas mieszając.
  • Wsyp przesianą mąkę oraz ubite białka.
  • Wszystko razem dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy miksera (małe obroty), bo ciasto będzie bardzo zwarte.
  • Dodaj orzechy i żurawinę (orzechy nie muszą być pocięte na mniejsze kawałki).
  • Wyłóż ciasto do formy (u mnie forma choinki) i piecz około 45 min (lub do suchego patyczka).
  • Przygotuj polewę i po ostudzeniu, polej nią ciasto oraz ozdób płatkami migdałów i/lub żurawiną i orzechami jeśli Ci jeszcze jakieś zostały.

paleo piernik   paleo piernik   paleo piernik   paleo piernik   

Dodaj komentarz
  • Agata
    2014-12-14 21:58

    ślinka cieknie :)

  • Alicja
    2014-12-15 14:08

    Nie trzeba dawać sody ani proszku?

  • Paleo Strefa
    2014-12-15 14:20

    Nie, nie potrzeba ani sody ani proszku. Jaja wystarczą. Poza tym piernik to nie ma być wyrośnięte ciasto, ma być zwarte, ciężkie, gęste, a nie puszyste jak babka piaskowa na przykład :)

  • Ania
    2016-12-03 09:23

    Jakich wymiarów powinna być forma?

  • Paleo Strefa
    2016-12-03 14:42

    Info jest u góry po prawej stronie, ja uzylam formy 12 x 30 cm

  • Kama Bezglutenowa
    2016-12-05 17:54

    dzień dobry, piernik prezentuje się obłędnie :) Mam 2 pytania:

    1. Czy miód można zastąpić innym słodzikiem czy narażamy się tym na stratę piernikowatości piernika? ;)
    2. Ile to cudo może poleżeć i w jakich warunkach najlepiej trzymać, aby wyrrwał jak najłdużej?

  • Paleo Strefa
    2016-12-05 18:52

    Kama - zamiast miodu polecam syrop daktylowy, mysle ze z xylitolem też wyjdzie ale nie bedzie jednak tego samego miodowego czy syropowego posmaku, lepsze bed apo prostu slodzidla w plynie. Mysle ze do tygodnia to spokojnie poleży, nie jets to piernik długodojrzewający ale jednak dosc zwarty i twardy, a jak bardziej stwardnieje to po prostu namoczysz go w kawai lub w herbacie, takie maczanki sa dopiero pycha. Trzymaj go w lnianej, bawełnianej sciereczce lub owinietego papierem zdala od grzejników ale w przewiewnym miejscu np. w kuchennej szafce albo w chlebaku jesli taki masz :)

  • Monika
    2016-12-21 11:20

    A ile tych żółtek ?

  • Paleo Strefa
    2016-12-21 17:05

    Monika, lista składników jest u góry po prawej stronie. Jaj trzeba 5 więc 5 białek i analogicznie 5 żółtek :)

  • Jola M.
    2016-12-23 21:20

    Upiekłam piernik kasztanowy coś cudnego!!!! Mój rownież piękny jak i smaczny coś nie choinka ,w smaku bije tradycyjny !!!dzieki

  • Paleo Strefa
    2016-12-23 21:21

    Jola, nawet nie wiesz jak się cieszę!!!

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!