Składniki
- CIASTO:
- ½ szklanki miodu
- 1 czubata szklanka mąki kasztanowej (ok 250 g)
- 5 jaj
- 5 łyżek kakao
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 garście suszonej żurawiny
- 1 garść płatków migdałowych
- po pół łyżeczki: mielonego imbiru
- anyżu, ziela angielskiego, kardamonu,
- czarnego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej
- płaska łyżeczka cynamonu
- (możesz zastąpić w/w przyprawą do piernika)
- POLEWA: (link w opisie)
Święta zbliżają się wielkimi krokami. To miły czas przygotowań. Wtedy piekę ciasta, których na co dzień nie robię jak np. piernik. Piernik wyjątkowo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Chyba z powodu aromatu tylu wspaniałych, rozgrzewających przypraw.
Żyjemy w biegu i nie każdy ma czas przygotować dojrzewający piernik, bo zwykle listę zakupów robi się dwa dni przed Wigilią. Moja propozycja to szybki i smaczny piernik na mące kasztanowej. Przygotowując przepis na piernik, od razu pomyślałam o mące kasztanowej. Swoim słodziutkim aromatem doskonale pasuje do wyrazistych przypraw.
Ciasto wychodzi zbite (jak to piernik), ciężkie i konkretne, a jednym kawałkiem można w zupełności zaspokoić apetyt na słodkie.
Co do praktycznych aspektów, to mąkę kasztanową (używam takiej) można teraz kupić właściwie w każdym sklepie ekologicznym, a widziałam nawet w Almie. Jedynym minusem jest cena – 20 zł za 400 g. Ale uważam, że raz w roku, przy takiej okazji jaką jest Boże Narodzenie, można przygotować piernik z mąki kasztanowej.
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- W niewielkim garnuszku, podgrzej delikatnie miód z przyprawami.
- Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek.
- Odstaw do wystudzenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na gładką pianę (dodaj odrobinę soli do ubijania, łatwiej się ubiją)
- Do wystudzonej miodowej masy dodaj do jednym żółtku cały czas mieszając.
- Wsyp przesianą mąkę oraz ubite białka.
- Wszystko razem dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy miksera (małe obroty), bo ciasto będzie bardzo zwarte.
- Dodaj orzechy i żurawinę (orzechy nie muszą być pocięte na mniejsze kawałki).
- Wyłóż ciasto do formy (u mnie forma choinki) i piecz około 45 min (lub do suchego patyczka).
- Przygotuj polewę i po ostudzeniu, polej nią ciasto oraz ozdób płatkami migdałów i/lub żurawiną i orzechami jeśli Ci jeszcze jakieś zostały.