ok 1h
forma ok. 12x30 cm
pieczenie
Składniki
  • CIASTO:
  • ½ szklanki miodu
  • 1 czubata szklanka mąki kasztanowej (ok 250 g)
  • 5 jaj
  • 5 łyżek kakao
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 1 garść płatków migdałowych
  • po pół łyżeczki: mielonego imbiru
  • anyżu, ziela angielskiego, kardamonu,
  • czarnego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • (możesz zastąpić w/w przyprawą do piernika)
  • POLEWA: (link w opisie)

 paleo piernik

Święta zbliżają się wielkimi krokami. To miły czas przygotowań. Wtedy piekę ciasta, których na co dzień nie robię jak np. piernik. Piernik wyjątkowo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Chyba z powodu aromatu tylu wspaniałych, rozgrzewających przypraw.

Żyjemy w biegu i nie każdy ma czas przygotować dojrzewający piernik, bo zwykle listę zakupów robi się dwa dni przed Wigilią. Moja propozycja to szybki i smaczny piernik na mące kasztanowej. Przygotowując przepis na piernik, od razu pomyślałam o mące kasztanowej. Swoim słodziutkim aromatem doskonale pasuje do wyrazistych przypraw.

Ciasto wychodzi zbite (jak to piernik), ciężkie i konkretne, a jednym kawałkiem można w zupełności zaspokoić apetyt na słodkie.

Co do praktycznych aspektów, to mąkę kasztanową (używam takiej) można teraz kupić właściwie w każdym sklepie ekologicznym, a widziałam nawet w Almie. Jedynym minusem jest cena – 20 zł za 400 g. Ale uważam, że raz w roku, przy takiej okazji jaką jest Boże Narodzenie, można przygotować piernik z mąki kasztanowej.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 C.
  • W niewielkim garnuszku, podgrzej delikatnie miód z przyprawami.
  • Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek.
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij na gładką pianę (dodaj odrobinę soli do ubijania, łatwiej się ubiją)
  • Do wystudzonej miodowej masy dodaj do jednym żółtku cały czas mieszając.
  • Wsyp przesianą mąkę oraz ubite białka.
  • Wszystko razem dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy miksera (małe obroty), bo ciasto będzie bardzo zwarte.
  • Dodaj orzechy i żurawinę (orzechy nie muszą być pocięte na mniejsze kawałki).
  • Wyłóż ciasto do formy (u mnie forma choinki) i piecz około 45 min (lub do suchego patyczka).
  • Przygotuj polewę i po ostudzeniu, polej nią ciasto oraz ozdób płatkami migdałów i/lub żurawiną i orzechami jeśli Ci jeszcze jakieś zostały.

paleo piernik   paleo piernik   paleo piernik   paleo piernik   

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!