45 min.
4
pieczenie
Składniki
  • 2 jabłka np. szara reneta
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego w stanie płynnym
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki mąki z wiesiołka
  • 8 posiekanych orzechów brazylijskich
  • 8 łyżeczek pestek dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

pieczone jabłka

Dlaczego właściwie deserem zawsze musi być jakieś ciasto, skoro natura obdarowała nas słodziutkimi owocami? Takie desery są najprostsze. Wystarczy kilka ulubionych dodatków i gotowe. Nie trzeba się martwić, że coś nie wyrośnie, rozpadnie się, pokruszy. To co wymyśliła natura jest najlepsze. 

Dziś zatem jabłko pieczone. Kto nie lubi jabłka w takiej formie? Jest przesłodkie, aromatyczne i nasze lokalne. Dostępne przez cały rok. Przeróżne odmiany. 

Do moich pieczonych jabłek dodałam surową kruszonkę z ulubionych składników. Taką kruszonkę najlepiej zjadać na surowo, bo pestki i orzechy w starciu z wysoką temperaturą tracą swoje cenne właściwości. Co więcej, stają się toksyczne (utleniają się).

Ciepłe jabłko i schłodzona kruszonka doskonale do siebie pasują. Można również podawać jabłka pod czapą z gęstego mleka kokosowego lub wiejskiej śmietany. Wtedy są jeszcze lepsze. 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Przetnij jabłka na pół w poprzek i wydryluj gniazda nasienne zostawiając tyle miejsca, żeby zmieściła się tam kruszonka (ok 2 łyżek).
  • Każdą połówkę zawiń osobno w folię aluminiową i przełóż do brytfanki do pieczenia (to na wypadek gdyby wyciekły soki).
  • Piecz około 45 min.
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę mieszając razem wszystkie pozostałe składniki. Odstaw w chłodne miejsce.
  • Upieczone jabłka nafaszeruj kruszonką.
  • Możesz polać chłodnym mlekiem kokosowym lub wiejską śmietaną. 

pieczone jabłkapieczone jabłkapieczone jabłka

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!