45 min.
4
pieczenie
Składniki
  • BISZKOPT:
  • 2 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu/miodu
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 3 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • KREM
  • 4 żółtka
  • ok. 3 łyżek kakao
  • 12 łyżek gęstego mleka kokosowego
  • 4 łyżki ksylitolu /miodu
  • espresso (wystudzone)

paleo tiramisu

Tiramisu to jeden z najlepszych deserów świata. Proste składniki, które w zestawieniu tworzą dzieło sztuki! Wbrew obiegowej opinii, tiramisu to mega prosty deser. Nawet dziecko potrafiłoby go zrobić. 

Nie znalazłam nigdzie w sklepach gotowych, dobrej jakości biszkoptów, które sprostałyby moim wymaganiom, więc zrobiłam je sama. Jak widzicie, równie proste co cały deser. Na samym dole umieściłam zdjęcie samych biszkoptów, które wyszły z tego przepisu, żebyście wiedzieli czego oczekiwać.

Nie przypadkowo serwuję tiramisu w malutkich szklaneczkach. Uważam, że wielkość porcji deseru ma znaczenie. Mimo, że to deser paleo, to postarajcie się, żeby to był raczej akcent w Waszym menu, nie zjadajcie od razu pół brytfanki ciasta. Łatwo się rozpędzić z paleo deserami, bo każdy myśli, że zdrowy więc można je jeść bez ograniczeń.

Jeśli ktoś ma ochotę równie dobrze do espresso może dodać jakiegoś dobrego paleo-approved alkoholu np. okowity łąckiej, jednego z lepszej jakości alkoholi. Mała ilość raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Nie panikujmy. Polecam Wam okowitę z gruszki od Maurera z Łącka, stolicy sadów polskich (Beskid Sądecki - tam gdzie mamy naszą paleo chatę)

Koniecznie poczekajcie przynajmniej 15 min zanim smaki deseru się połączą i przenikną. Potem możecie pałaszować w towarzystwie kawy, a najlepiej w towarzystwie przyjaciół :) 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Najpierw upiecz biszkopt.
  • Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Jaja zmieszaj z ksylitolem, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.
  • Następnie dodaj mąkę kokosową, sodę, cynamon i sól. Wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek.
  • Ciasto ma mieć konsystencję dosyć lejącą.
  • Wlej ciasto do 4 foremek na muffinki (do ok 2/3 wysokości) i piecz ok 15-17 min.
  • Ostudź na kratce piekarnika.
  • Przygotuj krem mieszając ze sobą żółtka i ksylitol (najlepiej zmiel go wcześniej w młynku na puder) na gładką, jasną masę.
  • Dodaj gęste mleko kokosowe i ubij na gładką, puszystą masę.
  • Ostudzone biszkopty przekrój na pół w szerz i namocz krótko w espresso.
  • Zacznij układać warstwy w niewielkich szklaneczkach lub kieliszkach. Ja użyłam małych świeczników tealight z IKEA o wysokości 6 cm.
  • Na spód połóż nasączoną połówkę biszkoptu, nałóż ok. czubatą łyżkę kremu, posyp cienką warstwę kakao (użyłam takiego) przesiewając przez sitko i ułóż taką samą kolejną warstwę. Wierzch możesz dodatkowo posypać startą czekoladą.
  • Odstaw do lodówki na ok 15-30 min, tak aby smaki się przeszły i podawaj z ulubioną kawą.

paleo tiramisuPALEO tiramisupaleo tiramisuPALEO tiramisupaleo tiramisu 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!