Paleo parfait

 

Parfait to szybki deser na zimno, który idealnie chłodzi podczas sierpniowych upałów. Każdy z Was ma z pewnością w domu śmietanę kokosową (lub mleko kokosowe, od którego oddziela się ta gęsta część) i sezonowe owoce.

 

Paleo granolę robi się błyskawicznie. I nawet ja, ciągle zabiegana znalazłam 15 minut żeby ją przygotować. Powiem Wam, że naprawdę warto zrobić własną granolę, bo mamy pewność z czego jest zrobiona, a po drugie jest przepysznie chrupiąca, a na pewno lubicie chrupać. Smaki i struktury fantastycznie się przenikają w tym prostym deserze. Na jednej łyżce tyle wrażeń. Aksamitna, zimna śmietana połączona z chrupiącą granolą i słodziutkimi owocami lata. Pycha!

 

SKŁADNIKI NA PALEO PARFAIT

4 łyżki paleo granoli (przepis niżej)

2 garście ulubionych owoców

200 ml śmietany kokosowej z lodówki (polecaa Real Thai)

2 słoiczki ok 250 ml

 

 

SKŁADNIKI NA GRANOLĘ (wyjdzie ok. słoiczek):

garść orzechów włoskich

garść pestek dyni

garść pestek słonecznika

garść wiórków kokosowych

łyżka miodu

 

 

PRZYGOTOWANIE

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Wszystkie składniki granoli wymieszaj ze sobą, tak żeby miód dokładnie pokrył orzechy i pestki.
  • Na płaskiej foremce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i równomiernie rozłóż składniki.
  • Piecz około 15 minut mieszając co 2-3 minuty. Uwaga: wiórki bardzo łatwo się przypalają, trzeba być bardzo czujnym.
  • Ostudź. Po ostudzeniu można przechowywać granolę w zakręconym słoiku i używać jako składnik do deserów lub omletów.
  • Skomponuj swój słoiczek paleo parfait.
  • Na dnie słoiczka ułóż ulubione owoce (u mnie pokrojone na mniejsze kawałki morele i borówki).
  • Następnie przykryj hojną łyżką śmietany kokosowej, a potem wsyp 1 łyżkę granoli.
  • Potem zrób drugą taką samą warstwę i na wierzch polej śmietaną kokosową i ułóż owoce.
  • Od razu zjadaj.

 

Paleo parfaitPaleo parfaitPaleo parfaitPaleo parfait

 

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-08-13 21:46

    Daria, nie próbowałam z innymi mlekami roślinnymi. Inne mleka jakie znam są wodniste, nie takie gęste jak śmietana kokosowa. Jeśli tolerujesz to możesz spróbować ze śmietaną sojową która nie jest paleo albo ja na przykład spróbowałabym z twarożkiem z nerkowców którego używa się do "serników" paleo, myślę że konsystencja będzie podobna, chociaż nie próbowałam, to tylko na czuja pomysł.

  • daria
    2017-08-10 13:13

    co mozna dodawac zmiast mleka kokosowego- nie znaosze smaku/zapchu kokosa :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!