Paleo parfait

 

Parfait to szybki deser na zimno, który idealnie chłodzi podczas sierpniowych upałów. Każdy z Was ma z pewnością w domu śmietanę kokosową (lub mleko kokosowe, od którego oddziela się ta gęsta część) i sezonowe owoce.

 

Paleo granolę robi się błyskawicznie. I nawet ja, ciągle zabiegana znalazłam 15 minut żeby ją przygotować. Powiem Wam, że naprawdę warto zrobić własną granolę, bo mamy pewność z czego jest zrobiona, a po drugie jest przepysznie chrupiąca, a na pewno lubicie chrupać. Smaki i struktury fantastycznie się przenikają w tym prostym deserze. Na jednej łyżce tyle wrażeń. Aksamitna, zimna śmietana połączona z chrupiącą granolą i słodziutkimi owocami lata. Pycha!

 

SKŁADNIKI NA PALEO PARFAIT

4 łyżki paleo granoli (przepis niżej)

2 garście ulubionych owoców

200 ml śmietany kokosowej z lodówki (polecaa Real Thai)

2 słoiczki ok 250 ml

 

 

SKŁADNIKI NA GRANOLĘ (wyjdzie ok. słoiczek):

garść orzechów włoskich

garść pestek dyni

garść pestek słonecznika

garść wiórków kokosowych

łyżka miodu

 

 

PRZYGOTOWANIE

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Wszystkie składniki granoli wymieszaj ze sobą, tak żeby miód dokładnie pokrył orzechy i pestki.
  • Na płaskiej foremce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i równomiernie rozłóż składniki.
  • Piecz około 15 minut mieszając co 2-3 minuty. Uwaga: wiórki bardzo łatwo się przypalają, trzeba być bardzo czujnym.
  • Ostudź. Po ostudzeniu można przechowywać granolę w zakręconym słoiku i używać jako składnik do deserów lub omletów.
  • Skomponuj swój słoiczek paleo parfait.
  • Na dnie słoiczka ułóż ulubione owoce (u mnie pokrojone na mniejsze kawałki morele i borówki).
  • Następnie przykryj hojną łyżką śmietany kokosowej, a potem wsyp 1 łyżkę granoli.
  • Potem zrób drugą taką samą warstwę i na wierzch polej śmietaną kokosową i ułóż owoce.
  • Od razu zjadaj.

 

Paleo parfaitPaleo parfaitPaleo parfaitPaleo parfait

 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!