60 min.
12-15 kawałków
pieczenie
Składniki
  • 200 g. masła lub oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mąki z tapioki ( u mnie miarka 2 x 100 ml)
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej ( u mnie miarka 2 x 100 ml)
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 4 średnie jabłka (użyłam koksy i koszteli)
  • 4 płaskie łyżki xylitolu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta sody

Prosty jabłecznik paleo

Zakochacie się w tym cieście od pierwszego gryza! Tajemnica tkwi w jego prostocie zarówno składników jak i wykonaniu. Pachnie cudownie jesienią - jabłkami i cynamonem. Prawdziwym jabłecznikiem z lat dziecięcych, który Mama piekła w jesienne wieczory. Gwarantuje, że nikt się nie zorientuje, że ciasto jest bez glutenu, laktozy i cukru!

Użyjcie słodkich jabłek, wtedy niewiele trzeba będzie dodać xylitolu. Jabłek jest na tyle dużo, że osładzają całe ciasto. W przepisie użyłam starych odmian jabłek z Łąckich sadów - koksy i koszteli, których normalnie nie kupicie w sklepie. Na Starym Kleparzu ma je tylko jeden pan w charakterystycznym kapeluszu na głowie z przecudownym uśmiechem i ciągle żartujący. Oferuje ekologiczne odmiany tych jabłek. Wyglądają więc jak "wypirdki" i to świadczy o ich dobrej jakości. 

Nie żałujcie jabłek do tej receptury, a to głównie z tego względu, że mąka kokosowa jest bardzo chłonna i wypija sok z jabłek. Jednocześnie tapioka jest dość zwarta i trzeba ją czymś rozrzedzić tj. sokiem z jabłek. W efekcie powstało idealne ciasto, które jest zwarte, wilgotne i bardzo soczyste i aromatyczne. Postoi nawet tydzień (sprawdziliśmy), o ile macie tyle silnej woli.

Biegnijcie do kuchni piec i dajcie mi znać w komantarzu jak smakowało

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  • Obierz 3 jabłka i pokrój w bardzo cieniutkie półplasterki. 
  • Skrop jabłka sokiem z cytryny i posyp półtorej łyżeczki cynamonu (reszta cynamonu będzie na wierzch).
  • Ostatniego jabłka nie obieraj ze skórki tylko pokrój w półplasterki i odłóż w odrębnym naczyniu. 
  • Ostudzone masło wymieszaj z żółtkami. Dodaj mąki, sodę, xylitol.
  • W międzyczasie ubij białka z solą na sztywaną pianę i partiami dodaj do ciasta.
  • Wmieszaj jabłka w masę i dobrze wymieszaj. Jabłek w cieście ma być bardzo dużo. W razie potrzeby dokrój kolejne. 
  • Wyłóż ciasto do formy (ja użyłam śrdenicy 24 cm z dziurką), a na wierzchu poukładaj równo jedno przy drugim połówki jabłka i posyp cynamonem.
  • Piecz około 45-50 min.
  • Ciasto jest równie smaczne na gorąco jak i na zimno. 

 

Prosty jabłecznik paleoProsty jabłecznik paleoProsty jabłecznik paleo

Dodaj komentarz
  • Emilia Szabat
    2017-05-17 11:27

    Pyszny jabłecznik, ja zamiast ksylitolu słodziłąm miodem, i dałam po pół szklanki mąk (tapioka, kokosowa i gryczana) oraz 100g masła i 100g oleju koko.

  • Ola
    2015-11-21 17:27

    można zrobić z samej mąki kokosowej? :)

  • ewi
    2015-11-21 17:28

    Jaka maka mozna zastąpić mąkę z tapioki? :)

  • Paleo Strefa
    2015-11-21 17:44

    tapiokę mozna zastapic ziemniaczana badz kasztanowa, a ostatecnzie gryczana lub ryzowa jesli ktos uzywa. Z samej kokosowej wyjdzie, ale mniej zwarte. Ja osobisice wole dodac polowe maki bardziej skrobiowej.

  • Justyna m.
    2015-11-21 17:48

    powielam pytanie, czym zastąpić tapiokę?
    Z chęcią wypróbuje Twój przepis :)

  • Paleo Strefa
    2015-11-21 18:03

    Justyna - odpowiedz niżej :) Smacznego

  • Ania
    2015-11-21 20:23

    A ile taki kawałek ma kcal? Bo wygląda i "brzmi" tak fantastycznie, że chyba zjem kilka na raz! :)

  • Paleo Strefa
    2015-11-21 20:39

    Nie mam zielonego pojęcia i powiem więcej nie obchodzi mnie to :-D

  • Iwona Pogoda
    2015-11-22 08:25

    Tapioka to dla mnie za dużo węglowodanów - próbowałaś może z tartymi migdałami?

  • Paleo Strefa
    2015-11-22 10:04

    Iwona moze sprobuj kasztanowej bo w tym przepisie chodzi mi wlasnie zeby uzyc w polowie mąki dosc skrobiowej inaczje efekt bedzie nie taki jak bym chciała :) Co do maki migdalowej wydaje mi sie ze mozesz ja uzyc zamiast tsapioki ja osobiscie nie uzywam bo wszystkie maki z orzechw i pestek sa niestbilne w wysokich temp (to kwasy wielonienasycone) ktore robia sie toksyczne, utleniaja sie. I co mi po takim rakotwórczym cieście :) to już wolę węgle :)

  • Justyna m.
    2015-11-22 18:31

    Zrobiłam :D mniamniuśne, chociaż wydaje mi się że bardziej zbite niż u Ciebie(przynajmniej wizualnie) :D

  • Paleo Strefa
    2015-11-22 22:04

    Justyna, a jakiej w koncu mąki uzylas zamiast tapioki? Być moze to jest powód. Poza tym wielkosc jablek tez ma znaczenie, jesli dałas małe sztuki to ciasto jest wtedy mniej wilgotne. Robilam to ciasto juz pare razy i za kazdym razem uzywalam innej ilosci jablek. Jak było ich wiecej to ciasto jest wilgotne a jak mniej to bardziej zbite. Zalezy kto co lubi. Ciesze sie ze smakowało. Jest super proste prawda?

  • Karina karina
    2015-11-24 18:20

    Dla mnie spoko,nie za słodkie,mokre na maxa,tylko dla mnie za mocno czuć masło..jak dam mniej,to jest szansa ze wyjdzie?

  • Paleo Strefa
    2015-11-25 18:20

    Karina, tak, powinno wyjść jak dasz mniej ale nie duzo mniej :)

  • S.
    2015-11-27 21:03

    Nam niestety nie smakował.Za tłusty zdecydowanie, dla mnie również za słodki. Ale szczerze, to nie jadłam jeszcze dobrego paleociasta, więc to nie wina przepisu, tylko brak pszenicy ;) Szkoda mi tylko tych 4 koszteli, na surowo byłyby o niebo lepsze.

  • Paleo Strefa
    2015-11-28 07:19

    Szkoda, ze nie smakowal :( Byc moze to kwestia przestawienia się na troche inne smaki czy konsystencje. Jak nie smakuja Ci paleo ciasta to chyba nie ma co szukac przepisow tylko jesc naturalne desery w postaci owocow i juz. Bo to jest najlepszy deser, bez kombinowania. A koszteli rzeczywiście szkoda :(

  • napaleo
    2016-01-08 07:58

    Jestem kulinarnym beztalenciem w zw. z tym mam pytanie czy ta ilosc skladnikow bedzie odpowiednia na blaszke w ksztalcie prostokata o wym. 21x25 ??

  • Paleo Strefa
    2016-01-08 18:57

    Na taką formę zwiększyłabym ilosc skladników o połowę czyli jak masła mam 200 g to dałabym 300, jak mąki 3/4 szklanki to dałabym po szklance itd... Daj znać jak wyszło

  • Agnieszka
    2016-01-09 16:30

    Robiłam to ciasto po raz pierwszy i troszeczkę zmieniłam sposób mieszania składników, przez co jabłecznik wyszedł bardziej puszysty, a mianowicie żółtka ubijałam z 2 łyżkami ksylitolu aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza i dopiero później do tej masy jajecznej wlewałam cienkim strumieniem roztopione, ostudzone masło (polecam irlandzkie masło kerrygold super się sprawdza przy różnego rodzaju wypiekach), a kolejne 2 łyżki dodałam do białek i je ubiłam na sztywną masę. Dodałam także do krojonych jabłuszek skórkę startą z 1 pomarańczy a sok z tej pomarańczy dodałam wcześniej do ciasta żeby je lekko rozrzedzić. Przed dodaniem jabłek do ciasta, posypałam je oprócz cynamonu mieszanką przypraw (goździków, imbiru i oczywiście kardamonu). Jabłecznik rzeczywiście wyszedł mi aromatyczny, co dało się wyczuć w powietrzu:) Na wierzchu nie układałam jabłek tylko posypałam lekko cynamonem, a po upieczeniu i ostudzeniu ciasta jego wierzch udekorowałam cukrem pudrem z ksylitolu (utarłam w moździerzy:) pozdrawiam:))

  • Paleo Strefa
    2016-01-09 20:22

    Aga! dzieki za komentarz! Następnym razem zrobie Twoja wersję. Pozdrawiam ciepło :)

  • Ola
    2016-02-06 00:00

    Czym można zastąpić jajka?

  • Paleo Strefa
    2016-02-06 09:57

    jajka mozna probowac zastapic siemieniem lnianyym bananem agar agar zelatyna. Ale ja nie probowalam w tym przepisie. Efekt na pewno bedzie zupelnie inny.

  • Ola
    2016-02-07 19:08

    A czy zamiast tapioki mąka lniana może być?

  • Paleo Strefa
    2016-02-07 19:12

    lnianej nie polecam. To wielonienasycone kwasy tłuszczowe czyli po obróbce termicznej tłuszcze trans! Lepiej zamień na zwykłą ziemniaczaną.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!