40 min.
2
pieczenie
Składniki
  • 1 prosta cukinia
  • 2 kiełbaski jagnięco-wieprzowe
  • kilka pomidorków cherry
  • 2 garście rukoli
  • 2 ogórki kiszone
  • chrzan
  • oliwa z oliwek
  • 1 awokado

paleo hot dogi

Wymyśliłam paleo hot dogi. Nazwałam je tak bardziej dla zabawy, ale wiem, że lubicie szukać zamienników dawnych dań. Nie chciałam robić bułki. bo jest tyle warzywnych opcji, które są wartościowsze no i przede wszystkim szybsze w przygotowaniu,
Wyszło danie, które zostanie jednym z moich ulubionych. Nie tylko dobrze smakuje, ale jest bardzo proste i efektowne. Jak dla mnie świetnie nadaje się na wspólny posiłek ze znajomymi.
Można wszystkie składniki postawić na stole i każdy sam komponuje swojego hot doga.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Cukinię przetnij na dwie równe połówki w poprzek i ostrożnie wydrąż środek nożem (środek cukinii możesz użyć np. do warzyw na patelnię)
  • Natrzyj oliwą i razem z kiełbaskami umieść w formie do pieczenia.
  • Piecz około 20 min, aż do miękkości cukinii i zezłocenia kiełbasek (ja jak zwykle kupuję je u Gugulskiego na Starym Kleparzu)
  • Wyjmij cukinię z piekarnika i tylko lekko ostudź.
  • Napełnij cukinię rukolą, albo owiń nią kiełbaskę i włóż do środka,
  • Dodaj do środka pokrojone pomidorki, ogórki i awokado
  • Podawaj z chrzanem.
  • Jeśli nie wszystkie składniki zmieszczą się do środka, ułóż je na osobnej tacce i podawaj razem.

paleo hot dogipaleo hot dogipaleo hot dogi

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!