55 min.
15 sztuk
pieczenie

Paleo grissini (paluszki)

Paleo grissini to kolejny wszechstronny przepis na mojej liście przebojów. Uwielbiam takie przepisy!
Grissini świetnie pasuje jako dodatek do zupy. Można je ułożyć na krawędzi talerza, a ten trik przeobrazi nawet najprostszą zupę w coś wspaniałego.

 

Poza tym polecam Wam upieczenie grissini na imprezę karnawałową. Wystarczy kilka dodatków, żeby zabłysnąć wśród znajomych.
Możecie podać je owinięte prosciutto, z hummusem (o ile jecie strączki) czy z musem z dyni i awokado. Wszyscy siadają przy jednym stole i maczają grissini w ulubionych dodatkach.

 

Co więcej, z tego samego ciasta możecie zrobić coś na kształt krakersów lub bieszczadzkich sucharów.
Świetnie sprawdzą się z pasztetem, z ikrą, śledzikiem jak tartinki. Idealne przekąski na imprezę.

 

A jak ominiecie kminek i dodacie ksylitolu zamiast soli, powstaną Wam słodkie paluszki, które możecie wziąć ze sobą na szlak lub dać dzieciakom na szkolną wycieczkę.


SKŁADNIKI

1 szklanka mąki z tapioki (proszek, nie kulki)
1/3 szklanki mąki kokosowej
1 jajo
1/3 szklanki zimnej wody
100 ml rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli kłodawskiej
1 łyżeczka kminku (nie mielonego)

 

 

PRZYGOTOWANIE

  • Rozpuszczone masło przestudź.
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmieszaj dokładnie.
  • Odstaw do lodówki na 15-20 min.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Partiami rozwałkuj ciasto na stolnicy na paluszki długości ok 15 cm i grubości ok 1 - 1,5 cm.
  • Przełóż na papier do pieczenia i piecz około 30 min.




MOJE RADY

  • Mąkę z tapioki możecie zastąpić mąka ziemniaczaną lub ryżową (białą, nie pełnoziarnistą).
  • Mąki kokosowej nie da się w tym przepisie zastąpić tak, żeby nie zepsuć efektu końcowego.
  • Masło można zastąpić olejem kokosowym.
  • Ciasto ma mieć konsystencję miękką, delikatną i stosunkowo lekką, nie zbitą. Ma dobrze uformować się w kulę i bez problemu odrywać się od dłoni.
  • Jeżeli ciasto będzie zbyt mokre należy dodać odrobinę tj. ok. łyżeczki mąki kokosowej, która wchłonie wilgoć i scali ciasto.
  • Gdyby w czasie formowania paluszków ciasto się rozsypywało, należy podsypać je delikatnie mąką z tapioki. Wiele zależy też od producenta mąki, niektóre zawierają mniej skrobi i wtedy słabiej się lepią.
  • Zawsze weźcie pod uwagę fakt, że mąki bezglutenowe nigdy nie będą tak samo dobrze się sklejać jak glutenowe, to z racji braku glutenu. Potrzeba odrobinę więcej cierpliwości, za to efekt jest dużo smaczniejszy niż przy tradycyjnej mące pszennej.

paleo grissini, sucharyPaleo grissini, sucharyPaleo grissini, sucharyPaleo grissini, sucharyPaleo grissini, suchary

Dodaj komentarz
  • barbara
    2016-12-28 11:06

    Proszę polecić najlepsza mąkę z tapioki? :) . Pozdrawiam

  • Paleo Strefa
    2016-12-28 20:39

    Basiu, ja robiłam z takiej http://biosklep.com.pl/pl/p/Tapioka-Proszek-Skrobia-z-Manioku-BIO-400-g-Bio-Plan et/2656 a innym razem z takiej: http://www.fresano.pl/maki/maka-z-tapioki-bio-400-g-detail :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!