Składniki
- Gotowe upieczone mięso z piersi indyka
- 2 garście świeżo zerwanych pokrzyw
- 1/2 szklanki startego sera koziego
- 1/5 kostki prawdziwego masła
- dodatki - u mnie pomidory malinówki
- i swojej roboty kiszone ogórki.
Środek lata. Cudownie ciepło. Z naszej chaty, Paleo Chaty rozpościera się sielski widok na góry, a konkretnie na pasmo Radziejowej. Dookoła zapach siana i starego drewna. Słychać gdzieniegdzie kłótnie ptaków. Kiedy 3 lata temu zdecydowaliśmy się na zakup starusieńkiej chaty w górach, nie mieliśmy pojęcia ile to nas będzie kosztować pracy. Remont starej chaty to jednak nie tylko trudy, ale również przyjemność. Przyjemność obserwowania jak chata pięknieje z dnia na dzień jest nie do opisania. Większość robimy własnymi rękami. A konkretnie to Witek robi, bo ja nie mam tyle sił, co facet - mimo że jem tyle samo mięsa, co on :)
Skupiłam się więc na asystowaniu i gotowaniu strawy. Muszę przyznać, ze to jest bardzo kreatywne gotowanie.Tutaj najbliższy sklep jest oddalony o 2,5 km i trzeba gotować z tego, co akurat jest pod ręka albo na polu. Na brak pokrzyw, rumianku, bzu, ostropestu, mięty czy jagód i grzybów nie można tu narzekać. Dziś, zatem postanowiłam uraczyć nas pieczonym indykiem z pokrzywowym sosem. Pokrzywa jest bardzo zdrowa, zawiera dużo żelaza i jest polecana wszystkim anemikom, a zwłaszcza kobietom, szczególnie raz w miesiącu.
Wychowana na wsi, zawsze tak postrzegałam prawdziwe pożywienie. Takie, po które mogę pójść do ogrodu, zerwać i od razu zjeść. Robię 5 kroków i świeżutkie, pachnące i kłujące jak diabli pokrzywy są moje.
Składniki na moje danie
- Gotowe upieczone mięso z piersi indyka - dopóki nie zrobię sobie tutaj prawdziwej kuchni, to pieczone mięso przywożę z domu z Krakowa,
- 2 garście świeżo zerwanych pokrzyw
- 1/2 szklanki startego sera koziego
- 1/5 kostki prawdziwego masła
- dodatki - u mnie pomidory malinówki i swojej roboty kiszone ogórki.
Przygotowanie:
- Pokrzywy delikatnie płuczę i kroję na małe kawałeczki.
- Masło rozgrzewam na patelni i wkładam pokrzywy.
- Upieczoną pierś indyka kroję na plastry. W mojej Pale Chacie oszczędzam naczynia i wodę, więc do pokrzyw wkładam pokrojonego indyka - możesz go podgrzać na oddzielnej patelni. Chodzi mi tylko o podgrzanie mięsa.
- Jak pokrzywy delikatnie zmiękną, podlewam je odrobiną wody, lub sosem z pieczenia mięsa, tak aby powstał sos, następnie doprawiam solą.
- Na końcu wsypuję starty ser i mieszam do jego rozpuszczenia.
- Z patelni wyjmuję indyka i układam go na talerzu polewając od razu sosem.
- Zajadać od razu.
witek
2014-09-24 19:16
oj jakie piękne widoki i smakowite jedzonko - gdzie tak karmią nie tylko duszę ?