3 h
6
gotowanie
Składniki
  • ozór wołowy ok 1 kg
  • warzywa korzeniowe np. seler, pietruszka, marchewka
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

ozór wołowy

Przygotownie:

"Wymoczyć dobrze świeży ozór, nalać go wodą i odgotować go tak, aby skóra z niego się sciągła, potem nalać świeżą wodą, zasolić, wyszumować, włożyć cebuli, włoszczyzny, korzeni, listek bobkowy i niech się tak gotuje do miękkości; zostawić go w rosole, żeby nie ostygł [...]. Ozór pokrajać w skośne plastry i podawać."

Tak zalecała w 1936 roku Maria Śleżańska w swojej książce "Umiem Gotować".

Tak też trzeba postąpić. Mój ozór gotował się ok 3h. Podałam go z ogórkami kiszonymi. Dobrze pasują tu wyraziste w smaku sosy np. chrzanowy, szczypiorkowy czy musztardowy.

Ozór wołowy to przecudny organ. Trzymałam go w rękach pierwszy raz w życiu i zrobił na nie niesamowite wrażenie. Pachniał świeżą trawą, kwiatami polnymi, całą beskidzką łąką... Takie obrazy miałam przed oczami.

A kiedy go dotknęłam, był niesamowicie delikatny i miał cudownie chropowatą powierzchnię, którą musiał zbierać trawę. Od razu zobaczyłam mojego byczka oczami wyobraźni, jak chasa po łące, jaki jest szczęśliwy i w jakich czystych terenach żyje.

ozór wołowy   ozór wołowy

 

 

Dodaj komentarz
  • Agata
    2016-06-08 08:46

    Jak można tak nawychwalać ozór, a potem wstawić zdjęcie, na którym wychodzi na coś zgoła paskudnego (chodzi o Pani mimikę)?

  • Paleo Strefa
    2016-06-08 11:30

    o to przepraszam, myślałam że wyglądam pięknie...

  • Agata
    2016-06-08 14:36

    Absolutnie nie chodzi mi o sam ozor, co do którego to żałuję, że sama nie mam możliwości, póki co, go zdobyć - a o Pani minę ;)

  • yamo12
    2016-08-08 21:43

    Agato brakuje tobie poczucia humoru

  • Paleo Strefa
    2016-08-10 17:42

    Yamo12 - jak ja sie ciesze, ze ktoś też ma podobne poczucie humoru :) już myslalam ze jestem jakaś inna :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!