2h
4
gotowanie
Składniki
  • OZORKI
  • ok 6 ozorków jagnięcych
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • SOS
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania ozorków
  • płaska łyżeczka gorczycy
  • płaska łyżeczka garam masala
  • pół suszonej papryczki chilli
  • płaska łyżeczka kminu
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 cm. świeżo startego imbiru
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu
  • skórka i sok z połówki pomarańczy
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia

Ozorki jagnięce po marokańsku

Ostatnio pisałam o zaletach baraniny i jagnięciny więc, żeby nie być gołosłowna to zajadam się teraz różnymi częściami tego zwierzęcia. Chciałabym Was zachęcić do jedzenia jagnięciny, bo to nasze polskie smaczne i zdrowe mięso, o którym zapomnieliśmy skupiając się na kurczakach i wieprzkach. Nie można zapomnieć, że ze względu na prozapalne kwasy omega 6 zawarte w tych dwóch ostatnich, nie powinniśmy jeść kurczaka i wieprzowiny codziennie. A na pewno powinny ich unikać osoby z chorobami wynikającymi z autoagresji. Za to barany i owce to jedne z niewielu zwierząt, których nie da się hodować na sztucznych karmach. I takiej jakości mięso polecam swoim podopiecznym.

Wiem, że jagnięcina nie jest łatwo dostępna, ale spróbujcie znaleść źródło w swojej okolicy. W Krakowie na pewno jagnięcinę i baraninę kupicie u Gugulskiego, a w Warszawie w Befsztyk.pl (wysyłają też kurierem w Polskę). 

Zatem do dzieła! Dziś próbujemy ozorków! Kto lubi salceson (ja tak, ja tak!) to polubi i ozorki. Do odważnych świat należy.

Sprawdźcie też mój przepis na ozór wołowy

Listę składników znajdziesz po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Zacznij od ugotowania ozorków, co chwilę potrwa.
  • Ozorki opłucz i wrzuć do garnka, zalej wodą tak, żeby zostały pokryte w całości.
  • Dodaj liść laurowy, ziele, obrane i podzielone na mniejsze części marchew, seler i cebulę.
  • Posól i gotuj ok 1,5 do 2 h na wolnym ogniu.
  • Ostudź i obierz ozorki ze skórki, która powinna łatwo zejść po obgotowaniu.
  • Pokrój ozorki ukośnie na cienkie plasterki i odstaw.
  • Przygotuj sos.
  • Najpierw obierz marchew i pokrój ją w kostkę, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć groczycę. Jak tylko zacznie "strzelać" zmniejsz ogień i dodaj pozostałe przyprawy: kmin, suszone drobno pokrojone chilli, garam masala, kurkumę, imbir i pieprz.
  • Chwilę podsmaż cały czas mieszając do połączenia się przypraw.
  • Dodaj czosnek i cebulę i podsmaż aż zmiękną.
  • Dodaj marchew i wlej wywar oraz mleko kokosowe.
  • Duś pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
  • Na końcu zagęść sos mąką kasztanową (opcjonalnie) i gotuj ok 2-3 min.
  • Dodaj skórkę i sok z pomarańczy. Posól so smaku.
  • Włóż do sosu ozorki i przemieszaj, żeby dobrze pokryły się sosem.

 ozorki jagnięce

ozorki jagnięce

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!