20 min.
2
gotowanie
Składniki
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki gęstego kremu kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki złocistego siemienia lnianego
  • 1 łyżka masła
  • dowolna ilość ulubionych owoców
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki konfitury wiśniowej bez cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • garść pestek lub orzechów ( u mnie pistacje, pestki dyni i słonecznika)

 

 owsianka bez glutenu

Zazwyczaj nie jadam śniadań owsiankopodobnych, bo po prostu się nimi nie nasycam. Taką "owsiankę" mogę zjeść co najwyżej na drugie śniadanie, bo na pierwsze muszą być jaja. Ale są i tacy, którzy lubią zacząć dzień od owoców, szczególnie teraz latem, kiedy wybór jest ogromny.

Najbardziej podoba mi się w tym śniadaniu to, że to cały rytuał. W dzień wolny czy podczas wakacji celebrujcie takie niespieszne śniadanie we dwoje lub z przyjaciółmi i bawcie się różnymi składnikami mieszając je jak Wam się tylko podoba. Konstruowanie swojego posiłku to trochę jak układanie puzli. Każdy musi znaleść swoją ulubioną wersję.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie

Przygotowanie:

  • Mleko i wodę wlej do garnuszka i zacznij podgrzewać.
  • W międzyczasie zmiel siemię lniane w blenderze lub młynku do kawy.
  • Do garnka wsyp siemię, zmniejsz ogień i podgrzewaj (nie gotuj) kilka minut cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
  • Dodaj łyżkę masła dla aksamitnego smaku.
  • Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. 
  • Zestaw z kuchenki i odstaw na bok.
  • Umyj owoce i włóż do słoiczka.
  • W trzech oddzielnych małych miseczkach przygotuj konfiturę, pestki i orzechy oraz miód (każdy składnik oddzielnie, tak jak na zdjęciu).
  • Do słoiczka lub miseczki włóż schłodzony krem kokosowy. 
  • Gęstą i jeszcze ciepłą "owsiankę" podziel na pół i wlej do miseczek.
  • Wszystkie składniki ułóż na śniadaniowej tacy i podawaj.
  • Każde z Was ma dowolność w doprawieniu swojej "owsianki" dodając do niej składniki w ulubionych proporcjach. 
  • Można przybrać świeżą melisą lub miętą.

owsianka bez glutenuowsianka bez glutenuowsianka bez glutenuowsianka bez glutenu

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-06-11 21:00

    Dzięki Ada. Zdjęcia robię jak umiem, bardziej na czuja, jak mi w sercu gra niż podpieram się wiedzą fotograficzną. Robię przy świetle dziennym, oby nie za jaskrawym, najlepsze jest rano i o zachodzie słońca ale nie czekam specjalnie na takie warunki po prostu robię jak trzeba. Używam też często blendy rozświetlającej, naprowadzającej światło w kadr. A jak nie ma słońca to pomaga mi canva.com z której ostatnio korzystam i daje fajne efekty. Ogromne możliwości ma ten program.

  • Ada Blejer
    2017-06-11 20:18

    jakie Ty cudne foty masz! robisz przy dziennym świetle? chętnie poslucham wskazówek!

  • Agnieszka S
    2016-09-17 14:43

    Pani Moniko, skąd wziąć krem kokosowy?

  • Paleo Strefa
    2016-09-17 18:58

    Agnieszko, krem kokosowy to ta gęsta część z mleka kokosowego, chodziło mi po prostu nie o płynne mleko tylko tę gęstą część którą ma konsystencję śmietany czy jogurtu. Polecam mleko kokosowe Real Thai włożyć do lodówki na całą noc, ono się ładnie zsiądzie i oddzieli na gęstą i płynną część. Płynną można użyć do zabielenia np zupy krem z dyni a gęstą do deseru lub tej "owsianki"

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!