15 min.
1 omlet
smażenie
Składniki
  • 3 jaja (oddzielnie białka i żółtka)
  • 50 g mielonego mięsa
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

omlet ze szpinakiem

Zainspirowana szpinakiem na sposób włoski, który jadłam niedawno w Portobello postanowiłam użyć tej zacnej zieleniny do przygotowania omletu na śniadanie. W przepisie użyłam burgera, który został mi z obiadu z poprzedniego dnia więc nie musiałam smażyć mięsa, tylko pocięłam je na kawałki. Grunt to dobre wykorzystywanie resztek :)

Na pewno spodoba Wam się połączenie składników. Śniadanie jest delikatne dzięki jajom, a zarazem wyraziste dzięki szpinakowi z odrobiną czosnku. Po raz kolejny, nie chciałam marnować cudownego pokarmu jakim są żółtka więc serwuję je na surowo. Ale jeśli bardzo nie lubicie żółtek na surowo wtedy przygotujcie omlet z całych jaj i już.

Kilka słów o samym szpinaku, którego jest tu dużo (ale nie za dużo).

  • Jest bogaty w niacynę czyli witaminę B3, która min. sprzyja detoksyfikacji organizmu.
  • Jest bogatym źródłem cynku, białka, błonnika oraz witamin A, C, E oraz K.
  • W tych zielonych liściach można znaleźć również tiaminę (wit B1) niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, witaminę B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź i mangan.
  • Duża ilość flawonoidów w szpinaku działa jak antyoksydanty, które chronią przed działaniem wolnych rodników, szczególnie w jelicie grubym.

Aby żelazo ze szpinaku lepiej się przyswoiło najlepiej dodać podczas gotowania trochę soku z cytryny lub octu jabłkowego.

Przygotowanie:

  • Pokrój czosnek na cieniutkie plasterki.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż czosnek. Uważaj, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki.
  • Dodaj mięso i dalej smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso się usmaży tak jak lubisz.
  • Dodaj szpinak i podsmaż tylko chwilę (2-3 min). Posól i popieprz.
  • Białka wymieszaj w odrębnym naczyniu i wylej równo na patelnię.
  • Przykryj pokrywką i zmniejsz źródło ciepła na minimum. Duś do ścięcia białek.
  • W międzyczasie wymieszaj żółtka z solą i pieprzem.
  • Wyłóż omlet na talerz i polej żółtkami.

 omlet ze szpinakiem paleo   omlet ze szpinakiem paleo omlet ze szpinakiem paleo

Dodaj komentarz
  • Poloroscoo
    2015-02-26 23:53

    Rosca na Badosca

  • Ania
    2015-11-21 19:55

    Muszę spróbować :D

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!