Składniki
- 3 jaja (oddzielnie białka i żółtka)
- 50 g mielonego mięsa
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Zainspirowana szpinakiem na sposób włoski, który jadłam niedawno w Portobello postanowiłam użyć tej zacnej zieleniny do przygotowania omletu na śniadanie. W przepisie użyłam burgera, który został mi z obiadu z poprzedniego dnia więc nie musiałam smażyć mięsa, tylko pocięłam je na kawałki. Grunt to dobre wykorzystywanie resztek :)
Na pewno spodoba Wam się połączenie składników. Śniadanie jest delikatne dzięki jajom, a zarazem wyraziste dzięki szpinakowi z odrobiną czosnku. Po raz kolejny, nie chciałam marnować cudownego pokarmu jakim są żółtka więc serwuję je na surowo. Ale jeśli bardzo nie lubicie żółtek na surowo wtedy przygotujcie omlet z całych jaj i już.
Kilka słów o samym szpinaku, którego jest tu dużo (ale nie za dużo).
- Jest bogaty w niacynę czyli witaminę B3, która min. sprzyja detoksyfikacji organizmu.
- Jest bogatym źródłem cynku, białka, błonnika oraz witamin A, C, E oraz K.
- W tych zielonych liściach można znaleźć również tiaminę (wit B1) niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, witaminę B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź i mangan.
- Duża ilość flawonoidów w szpinaku działa jak antyoksydanty, które chronią przed działaniem wolnych rodników, szczególnie w jelicie grubym.
Aby żelazo ze szpinaku lepiej się przyswoiło najlepiej dodać podczas gotowania trochę soku z cytryny lub octu jabłkowego.
Przygotowanie:
- Pokrój czosnek na cieniutkie plasterki.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż czosnek. Uważaj, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki.
- Dodaj mięso i dalej smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso się usmaży tak jak lubisz.
- Dodaj szpinak i podsmaż tylko chwilę (2-3 min). Posól i popieprz.
- Białka wymieszaj w odrębnym naczyniu i wylej równo na patelnię.
- Przykryj pokrywką i zmniejsz źródło ciepła na minimum. Duś do ścięcia białek.
- W międzyczasie wymieszaj żółtka z solą i pieprzem.
- Wyłóż omlet na talerz i polej żółtkami.
Poloroscoo
2015-02-26 23:53
Rosca na Badosca
Ania
2015-11-21 19:55
Muszę spróbować :D