30 min.
2 szt
smażenie

Omlet kasztanowy z bananem i malinami (paleo)

 

Petarda! Tak powinnam nazwać ten omlecior. Bo to nawet nie omlet, tylko ogromna dawka mocy!

 

To bardzo pożywny, gruby, duży kawał pożądnego omleta, idealnego jako posiłek potreningowy, pełen dobrych węglowodanów i pełnowartościowego białka.

 

Już któryś raz ratuje mnie z opresji po ciężkim treningu siłowo-wytrzymałościowym. Omlet jest naprawdę treściwy i efektywnie uzupełnia energię. Poza tym jest przepyszny i bardzo łatwo zapakować go do pudełka i wziąć ze sobą do klubu fitness. Wystarczy przeciąć go na 4 części. Gotowe.

 

To też wspaniały pomysł na leniwe, późne weekendowe śniadanie albo niespieszną kolację. My zajadaliśmy się nim w słoneczny, marcowy poranek w towarzystwie kakao na mleku kokosowym. Mmmmm... było cudownie...

 

 

SKŁADNIKI

(na 2 duże omlety)

 

4 jaja
6 czubatych łyżek mąki kasztanowej
szczypta soli
szczypta sody
1 łyżeczka cynamonu
2 duże dojrzałe banany
2 garście malin
kilka migdałów
olej kokosowy do smażenia
opcjonalnie: tahini

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Jaja, mąkę, sól, sodę i cynamon wymieszaj mikserem na gładką masę.
  • Jeśli nie masz miksera, przesiej wcześniej mąkę kasztanową, bo lubią się tworzyć liczne grudki.
  • Pokrój banany w plasterki o grubości około 1 cm i wrzuć do masy.
  • Na patelni rozgrzej olej i wylej połowę masy. Zmniejsz ogień i smaż po jednej stronie pod przykryciem aż do prawie całkowitego ścięcia omleta z wierzchu (ok 5-8 min.), potem przełóż omlet na drugą stronę i dosmaż ok 2-3 minuty.
  • Usmaż drugiego.
  • Podawaj z malinami, migdałami i opcjonalnie polane tahini.

 

Omlet kasztanowy z bananem (paleo)Omlet kasztanowy z bananem (paleo)Omlet kasztanowy z bananem (paleo)Omlet kasztanowy z bananem (paleo)

 

Dodaj komentarz
  • Joasia
    2017-04-02 13:22

    Wygląda bosko! Zrobię synkowi na wycieczkę na drugie śniadanie. A jakiej średnicy masz patelnię?

  • K Noss
    2017-03-18 15:35

    OMG!!! To wyglada pysznie!!! ja znam prostsza wersje: jaja + banany, tez pychota!!

  • Paleo Strefa
    2017-03-19 18:32

    Kaśka, te wersję prostszą reż znam, ale z mąką kaszstanową jest po prosu cudowny, poza tym kasztanowa daje węglowodany potrzebne po treningu więc idealnei nadaje sie na posiłek potreningowy w tej wersji. Buziaki

  • Marta
    2017-03-21 15:13

    Gdzie Pani kupuję mąkę kasztanową?

  • Paleo Strefa
    2017-03-21 21:39

    Marta, zazwyczaj w biosklep.com.pl bo mają najtańszą jaką znalazłam, i zwykle robie u nich zapas różnych mąk bo mają duży wybór. http://biosklep.com.pl/

  • Ana
    2017-03-25 07:51

    pyszny :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!