30 min.
6
smażenie
Składniki
  • 2 jaja
  • 6 łyżek mąki z amarantusa
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego (kokosowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego + do smażenia
  • Nadzienie dowolne np:
  • resztki sałatki, pieczonej dyni, domowej konfitury,
  • paleo nutella, owoce z kokosową śmietaną

Naleśniki z mąki z amarantusa

Kupiłam nową mąkę. Mąkę z amarantusa (użyłam Casa del Sur). Właściwie bardziej z ciekawości niż z potrzeby, ale okazało się, że mąka jest dosyć neutralna w smaku mimo, że samo ziarno amarantusa w sumie przypomina mi zapach stajni. Nie wiem czemu. 

 

Dla mnie to odkrycie! Wyszły z niej wspaniałe, elastyczne, nierozpadające się bezglutenowe naleśniki, które przypominają wyglądem i smakiem te pszenne. Neutralny smak powoduje, że pasuje do nich nadzienie zarówno wytrawne jak i słodkie. Są po prostu wspaniałe!

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki ciasta zblenduj na gładką masę. 
  • Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wylewaj cieniutką warstwę ciasta rozprowadzając je równo po powierzchni.
  • Usmażone naleśniki układaj na talerzu, żeby odpoczęły i uelastyczniły się. Jeśli będziesz chcieć je zwinąć od razu po usmażeniu, popękają.
  • Z podanych składników wychodzi około 6 małych naleśników (średnica patelni ok 23 cm).
  • Swoje naleśniki podałam z resztkami sałatki z jarmużu, fasolki szparagowej, pomidorków i pestek dyni (przepis w kolejnym wpisie).
  • Możesz je podać również na słodko np. z owocami i śmietaną kokosową, bananami i czekoladą lub kremem dyniowym.

Naleśniki z mąki z amarantusaNaleśniki z mąki z amarantusaNaleśniki z mąki z amarantuaNaleśniki z mąki z amarantusa

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!