30 min.
6
smażenie
Składniki
  • 2 jaja
  • 6 łyżek mąki z amarantusa
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego (kokosowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego + do smażenia
  • Nadzienie dowolne np:
  • resztki sałatki, pieczonej dyni, domowej konfitury,
  • paleo nutella, owoce z kokosową śmietaną

Naleśniki z mąki z amarantusa

Kupiłam nową mąkę. Mąkę z amarantusa (użyłam Casa del Sur). Właściwie bardziej z ciekawości niż z potrzeby, ale okazało się, że mąka jest dosyć neutralna w smaku mimo, że samo ziarno amarantusa w sumie przypomina mi zapach stajni. Nie wiem czemu. 

 

Dla mnie to odkrycie! Wyszły z niej wspaniałe, elastyczne, nierozpadające się bezglutenowe naleśniki, które przypominają wyglądem i smakiem te pszenne. Neutralny smak powoduje, że pasuje do nich nadzienie zarówno wytrawne jak i słodkie. Są po prostu wspaniałe!

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki ciasta zblenduj na gładką masę. 
  • Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wylewaj cieniutką warstwę ciasta rozprowadzając je równo po powierzchni.
  • Usmażone naleśniki układaj na talerzu, żeby odpoczęły i uelastyczniły się. Jeśli będziesz chcieć je zwinąć od razu po usmażeniu, popękają.
  • Z podanych składników wychodzi około 6 małych naleśników (średnica patelni ok 23 cm).
  • Swoje naleśniki podałam z resztkami sałatki z jarmużu, fasolki szparagowej, pomidorków i pestek dyni (przepis w kolejnym wpisie).
  • Możesz je podać również na słodko np. z owocami i śmietaną kokosową, bananami i czekoladą lub kremem dyniowym.

Naleśniki z mąki z amarantusaNaleśniki z mąki z amarantusaNaleśniki z mąki z amarantuaNaleśniki z mąki z amarantusa

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-06-02 07:41

    Aga, a jakiego producenta kupiłaś? Bo to jest ważne. Ja miałam kilku różnych i ten co na zdjęciu (Casa del Sur) jest najlepszy, inne rzeczywiście śmierdzą mi .... stajnią. I są mało smaczne. Mąkę od casa del sur można kupić min w Piotrze i Pawle.

  • Aga
    2017-06-02 00:33

    Zachęcona przepisem kupiłam mąkę z amarantusa i niestety - dla mnie strasznie śmierdzi taką jakby piwniczną stęchlizną i naleśniki były okropne z tym posmakiem :/

  • Nais
    2016-08-30 12:20

    Ja się nauczyłam smażyć naleśniki z mąk ryżowej i z tapioki, wychodzą przepyszne i tak samo elastyczne jak pszenne, w ogóle się nie kleją do patelni i nie twardnieją po ostudzeniu :)

  • Natalia
    2016-12-13 13:49

    nie wiem czemu ale strasznie mi się łamią przy zdejmowaniu z patelni i przekręcaniu na drugą stronę :(

  • Paleo Strefa
    2016-12-13 20:42

    Hmm. Uzylas maki z amarantusa? Myślę ze producent maki tez ma znaczenie one się jednak różnią. Żeby się nierozpadaly dodj trochę maki ziemniaczanej na zasadzie 20%. Maka której ja uzywalam ta na zdjęciu bardzo mnie pozytywnie zaskoczyła ze w ogóle się naleśniki nie łamały. Daj znać jak wyszły.

  • Kamel rudy
    2017-03-22 10:00

    Dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wyszły bardzo dobre :)

  • Paleo Strefa
    2017-03-22 19:45

    Kamel - cieszę się, że smakowąły :) Dziękuję za komentarz.

  • Natalia
    2017-03-23 10:02

    Nie chciałam się zniechęcać i podjęłam jeszcze jedną próbę :) Dziękuję za radę! Dodałam 2 łyzki mąki z tapioki (nie miałam akurat ziemniaczanej) i faktycznie wyszły dużo bardziej sprężyste i nie rozwalały się aż tak bardzo. Dzięki i pozdrawiam :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!