Składniki
- 8 czubatych łyżeczek mąki kasztanowej
- 2 jaja
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 szklanki truskawek
- olej kokosowy do smażenia
Sezon truskawkowy wreszcie się zaczął! Cały rok czekałam na świeże truskawki. Zamroziłam trochę na zimę, ale to zupełnie nie to samo. Zawartość zamrażarki wylądowała w koszu, bo żadne z nas nie chciało ich jeść po rozmrożeniu. Mogłam z nich zrobić lody, rozmrażając częściowo, a potem miksując z mlekiem kokosowym, (są przepyszne - sprawdź tutaj), ale jakoś nie miałam ochoty na lody zimą.
Po południu zwykle mam ochotę na coś mocno węglowodanowego, więc wybrałam mąkę kasztanową (tutaj więcej o właściwościach tej mąki), która bardzo dobrze komponuje się z owocami. Ostatnio lubię ją nawet bardziej niż kokosową. Poza tym mąka kasztanowa nie jest taka kapryśna jak kokosowa, a naleśniki są bardziej zwarte i mają mniejszą tendencję do rozpadania się niż te same z mąki kokosowej. Chyba bym ją poleciła początkującym paleo kucharzom, bo wiele osób narzeka, że nie potrafią piec na kokosowej i wszystko im się rozpada. Dziwią się, że mnie wychodzi i gdyby nie dowody w postaci zdjęć, to nie daliby wiary, że się da.
Robiłam już te naleśniki bez owoców, w tych samych proporcjach składnikowych, i wtedy zjadłam je do obiadu. Więc widać, że zastosowań może być wiele.
Dodatkowo przepis jest bardzo prosty, łatwy w wykonaniu, jest niewiele składników i szybko się robi.
Żeby moje naleśniki nie wystygły kiedy je pojedynczo smażę, wkładam je do lekko nagrzanego piekanika dla podtrzymania temperatury.
Smacznego i dajcie znać w komentarzu czy wyszły.
Przygotowanie:
- Olej kokosowy rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
- Jaja zmiksuj z olejem, dodaj przesianą mąkę, sodę i sól.
- Na patelni o średnicy ok 10-12 cm rozgrzej olej kokosowy i wlewaj po 1/4 ciasta smażąc na średnim ogniu. Ciasto delikatnie urośnie, więc wylewać należy cienką warstwę.
- Pokrój po 1-2 truskawek na plasterki i ułóż na każdym smażącym się naleśniku.
- Obróć i smaż z drugiej strony. Z drugiej strony uważaj, żeby truskawki się nie przypaliły.
- Podawaj z resztą truskawek i ew. gęstym mlekiem kokosowym lub niepasteryzowaną, tłustą śmietaną ze wsi.