dyniowe przepisy bez glutenu

Mimo, że idzie zima, to ja nie mogę przestać myśleć o dyni, która jest ważnym składnikiem mojego codziennego menu. 

Jedzenie dyni kojarzy się głównie z jesienią, ale przecież ciągle w sklepach dostępne są różne rodzaje dyni, 
Najpopularniejsze to dynia olbrzymia, hokkaido i piżmowa. Dynię można wykorzystać w kuchni właściwie w każdym daniu np. w kopytkach, naleśnikach, ciastach i wiele więcej.

Dlaczego powinniśmy jeść dynię?

  • Zawiera beta-karoten, prekursora witaminy A, niezbędnego dla zdrowia oczu.
  • Beta-karoten to bardzo silny antyoksydant, który neutralizuje wolne rodniki i zapobiega zmarszczkom.
  • Stanowi doskonałe źródło błonnika ważnego dla zdrowia jelit.
  • Dynia jest źródłem "dobrych" węglowodanów czyli takich, które szybko nie podnoszą poziomu cukru we krwi dlatego warto ją polecić osobom cierpiącym na choroby metaboliczne np. cukrzykom.
  • Działa przeciwzapalnie dlatego jest zalecana cukrzykom, osobom cierpiącym na insulinooporność, ale także alergikom i osobom zmagającym się z chorobami autoimmunologicznymi.
  • Jest źródłem cynku, który przyczynia się do zwiększenia odporności, jak również sprzyja płodności.
  • Zawiera L tryptofan, składnik chemiczny, który powoduje, że czujemy się szczęśliwi, zapobiega depresjom i stanom przygnębienia w okresie jesienno-zimowym.
  • Jest tania, wszechstronna, łatwo dostępna przez większą część roku i ma wiele odmian więc nie można się nią znudzić.

W Krakowie swoje dynie kupuję:

Poniżej znajdziecie moje przepisy na dania z dyni:

1. Biszkopt dyniowy 

                  kocham dynię 

2. Budyń z dynią 

kocham dynię

3. Kanapka z dyni

 kanapka z dyni

4. Frytki z dyni

frytki z dyni

5. Kopytka dyniowe 

kopytka dyniowe

6. Zupa dyniowa 

zupa dyniowa

7. Dynia słodko-ostra 

dynia słodko-ostra

8. Naleśniki z dynią 

naleśniki z dynią

9. Dyniowe latte

dyniowe latte

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!