10 min.
2
Składniki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 banana
  • 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • espresso (wystudzone)
  • garść orzechów laskowych + do przybrania
  • 2 miękkie suszone daktyle (ew. figi)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

paleo mus czekoladowyDawno nie było na blogu żadnego deseru. Skandal! Idzie zima i chyba trzeba będzie wytoczyć czekoladowe działa, żeby poprawić sobie nastrój w podłe dni. Brak słońca zrekompensujmy sobie od czasu do czasu zdrowym bezglutenowym deserem. 

Jak już wielokrotnie pisałam, nawet zdrowe desery powinniśmy jeść z umiarem. Zatem zostawcie sobie ten czekoladowy mus na specjalne okazje albo wyjątkowo brzydką pogodę. 

Ktoś mnie ostatnio zapytał czy paleo desery w ogóle mogą być smaczne? Niemożliwe? A jednak! Niedowiarków odsyłam do tego przepisu. Podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach.

Wszystkiego czekoladowego Wam życzę!

Przygotowanie:

  • W blenderze połącz ze sobą żółtko, awokado, kakao, banana, 1/2 szklanki mleka kokosowego (reszta do ozdoby), wystudzone espresso, cynamon, daktyle i sól. Zmiel wszystko na gładką masę.
  • Orzechy pokrój na mniejsze części i wmieszaj w mus.
  • Nałóż mus do małych pucharków lub kieliszków.
  • Do strzykawki dekorującej włóż mleko kokosowe i ozdób wierzch musu czekoladowego.
  • Na koniec posyp orzechami.
  • Pałaszuj schłodzone.

paleo mus czekoladowypaleo mus czekoladowy

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!