Murzynek z kremem daktylowym (bez glutenu)

 

Murzynek to ciasto mojego dzieciństwa. Najczęściej pieczone w moim rodzinnym domu. Uwielbiałam piec ciasta na niedzielę, żeby poczęstować koleżanki, które zazwyczaj przychodziły wtedy z wizytą. A murzynek to była klasyka. Wystarczyło kilka składników, chwila cierpliwości i ciasto było gotowe. Można było je przełożyć dżemem, a już obowiązkowe było polanie go czekoladową polewą.

 

Dziś przychodzę do Was z bezglutenową i bezmleczną wersją murzynka, za to równie aromatycznego i słodkiego.
Zamiast polewy czekoladowej proponuję krem daktylowy, który trochę odświeży klasyczną wersję tego ciasta.

 

SKŁADNIKI


3 jaja
2 szklanki mąki ryżowej (ja użyłam 1 i 3/4 ryżowej, oraz 1/4 żołędziowej)
120 g masła/oleju kokosowego
1 szklanka mleka roślinnego
7 łyżek kakao
80 g cukru kokosowego
5 łyżek dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka imbiru

krem daktylowy (przepis tutaj)

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 170C. Przygotuj foremkę o średnicy 25 cm z kominkiem.
  • Nasmaruj ją masłem i oprósz mąką ryżową.
  • W misce zmieszaj ze sobą mąkę, cynamon, imbir i sodę. Odstaw.
  • W garnuszku cukier wymieszaj z kakao, dodaj mleko i wymieszaj.
  • Dodaj masło, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 - 2 minuty. Wystudź.
  • Do wystudzonej masy dodaj zawartość miski z mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj dżem i ponownie wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj żółtka cały czas ubijając.
  • Ubitą masę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Wylej do foremki i piecz 45 -55 minut do suchego patyczka. Posmaruj kremem daktylowym.

 

Murzynek z kremem daktylowym (bez glutenu, bez laktozy)Murzynek z kremem daktylowym (bez glutenu, bez laktozy)Murzynek z kremem daktylowym (bez glutenu, bez laktozy)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!