45 min.
5 szt.
pieczenie
Składniki
  • MUFFINY
  • 2 jaja
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka mąki teff
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 dojrzałych śliwek węgierek
  • szczypta kardamonu
  • szczypta sody
  • KRUSZONKA
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki mąki z wiesiołka (opcja)
  • 8 posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki posiekanych pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego

paleo muffiny z owocami

Kupiłam nową mąkę. Mąkę teff. Musiałam ją od razu wypróbować! Konsystencją i właściwościami przypomina trochę kasztanową i żołędziową.  Teff (inaczej miłka abisyńska) to inaczej bezglutenowe pseudo-zboże (nie paleo), wywodzące się z Afryki. 

Do mąki teff dobrze pasuje kakao i wszystkie przyprawy korzenne. Myślę, że w tym przepisie można ją zastąpić kasztanową lub żołędziową. Teff wydaje się bardzo chłonna, a do zrobienia tych pięciu muffinów użyłam tylko jednej łyżki i tyle samo mąki kokosowej. 

Zdaje się, będzie dobrze współgrać z jesiennymi darami tj. śliwki, dynia czy gruszki.

No to idę dalej testować jej właściwości.

Smacznego.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C
  • Jaja zmiksuj z ksylitolem w mikserze, dodaj wystudzony, płynny olej.
  • Dodaj mąki, kakao, kardamon i sodę i wymieszaj na gładką masę.
  • Zatrzymaj mikser, dodaj śliwki i wymieszaj łyżką.
  • Wyłóż ciasto do foremek na muffiy wypełniając ok 3/4 ich wysokości.
  • Piecz ok 22-25 min. 
  • Wystudź na kradce piekarnika
  • Zrób kruszonkę mieszając wszystkie jej składniki.
  • Na każdą muffinkę nałóż odrobinę kruszonki i zajadaj.

paleo muffiny z owocami   paleo muffiny z owocamipaleo muffiny z owocami

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!