40 min.
5 szt.
pieczenie
Składniki
  • CIASTO:
  • 8 łyżek mąki orzechowej (ja użyłam z orzecha włoskiego)
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki stewi w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • POLEWA:
  • 3 łyżki wrzątku
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao

dieta paleo

Przygotowanie:

  • Aby przygotować ciasto, jaja utrzyj z miodem na gładką masę.
  • Suche składniki wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce zmiksuj płynne składniki.
  • Połącz w jedną masę, żeby nie było grudek. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, w razie potrzeby dolać wody lub mleczka kokosowego.
  • Wypełnij formy na muffiny w całości (muffiny prawie nie rosną więc nie trzeba zostawiać dodatkowego miejsca w formie).
  • Piecz ok. 20-25 min w 180C lub do suchego patyczka.

Polewa:

  • We wrzątku dokładnie rozpuść ksylitol 
  • Powoli dodawaj masło pokrojone w małe kawałki.
  • Dokładnie rozpuść masło.
  • Dodaj kakao i wymieszaj na jednolitą masę.
  • Polej muffiny i podawaj.

dieta paleo   dieta paleo

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!