40 min.
5 szt.
pieczenie
Składniki
- CIASTO:
- 8 łyżek mąki orzechowej (ja użyłam z orzecha włoskiego)
- 2 jajka
- pół łyżeczki stewi w proszku
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 3 łyżki wody gazowanej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- POLEWA:
- 3 łyżki wrzątku
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Aby przygotować ciasto, jaja utrzyj z ksylitolem na gładką masę.
- Suche składniki wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce zmiksuj płynne składniki.
- Połącz w jedną masę, żeby nie było grudek. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, w razie potrzeby dolać wody lub mleczka kokosowego.
- Wypełnij formy na muffiny w całości (muffiny prawie nie rosną więc nie trzeba zostawiać dodatkowego miejsca w formie).
- Piecz ok. 20-25 min w 180C lub do suchego patyczka.
Polewa:
- We wrzątku dokładnie rozpuść ksylitol
- Powoli dodawaj masło pokrojone w małe kawałki.
- Dokładnie rozpuść masło.
- Dodaj kakao i wymieszaj na jednolitą masę.
- Polej muffiny i podawaj.