35 min.
ok 7 szt.
pieczenie
Składniki
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki teff
  • 2 łyżki mąki żołędziowej
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 1 dojrzały banan
  • 5 miękkich, suszonych daktyli
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • 2 garście orzechów włoskich

muffiny daktylowo-czekoladowe

Wczoraj miałam wolny dzień. Taki czas staram się celebrować po swojemu. Ćwiczę pilates z PilatesAnytime.com, idę na dobrą kawę do miasta, żeby przy okazji zamienić parę słów z właścicielem kawiarni, czytam zaległe lektury, no i relaksuję się przy pieczeniu muffinów. I oto przed Wami efekt.

Znów pewnie będziecie wzdychać... o matko znów jakaś nowa mąka? To fakt. Z mąki teff upiekłam ciasto dopiero drugi raz, ale już mi się podoba. Teff ma słodkawo-korzenny zapach. Jest stworzona do towarzystwa z czekoladą i kardamonem. Wszystkie takie bezglutenowe mąki można kupić w większości sklepów ekologicznych, w Kuchniach Świata, a ja kupuję online w Biosklep.pl (od razu kilka różnych rodzajów, bo jest z czego wybrać).

Zachęcam Was do eksperymentowania i wypróbowywania różnych rodzajów mąk, żeby nie tylko poznać nowe smaki, ale też dostarczyć różnorodnych składników odżywczych.

Uprzedzając Wasze pytania - teff można zastąpić inną mąką np. kasztanową, jaglaną czy kokosową, ale efekt wyjdzie trochę inny. Każda z tych mąk po prostu inaczej smakuje.

Uwaga: teff nie jest mąką paleo, ale jest bezglutenowa. Kto nie ma przeciwwskazań, może pomyśleć o włączeniu mąk z pradawnych kasz do swojego menu.

A że te muffiny są super szybkie, to możecie je upiec na świąteczny stół lub inny z moich bezglutenowych deserów.

Smacznego!

Listę składników znajdziesz po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Jaja ubij z mlekiem.
  • Banana rozgnieć widelcem i dodaj do jaj.
  • Dodaj mąki, kakao, przyprawy i sodę. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • Zatrzymaj mikser i dodaj daktyle oddzielając je dłońmi od pestek i szarpiąc na mniejsze kawałki.
  • Orzechy połam na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj ciasto łyżką.
  • Foremki na muffiny wypełnij ciastem do 3/4 wysokości i piecz około 22-25 min.
  • Wystudź na kratce piekarnika.
  • Mnie najbardziej smakowały w towarzystwie z herbatą z werbeny cytrynowej i z suszonymi owocami róży.

mufiny daktylowe z mąi teff

muffiny daktylowe z mąki teff

muffiny daktylowe z mąki teff

 

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-10-18 21:27

    Joanna - są u góry po prawej stronie. Nie widać ich??

  • Joanna Leszczyńska
    2017-10-18 13:11

    Dlaczego ja nie widzę składników?😑

  • Magda
    2016-01-22 15:10

    Muffiny wyglądają rewelacyjnie. Pierwszy raz spotykam się z mąką teff, można ją zastąpić większą ilością mąki żołędziowej bądź mąką kokosową?

  • Paleo Strefa
    2016-01-22 18:15

    Magda, jak najbardziej teff mozna zastapic kokosowa lub zoledziowa a nawet kasztanowa. Ale polecam Ci wyprobowac kiedys teff bo bardzo pasuje do czekolady :)

  • Jolka
    2016-04-17 18:44

    CZy sa slodkie?

  • Paleo Strefa
    2016-04-18 19:53

    tak, sa slodkie. Daktyle daja im naturalna slodycz.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!