40 min.
8 szt.
pieczenie
Składniki
  • 60 ml rozpuszczonego masła
  • 130 ml mleka kokosowego
  • 4 jaja
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki przesianej mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • miąższ z całej wanilii
  • 1 łyżka mielonego cynamonu do ciasta + 1 łyżka do posypania muffinów.
  • 1 łyżeczka stewi w proszku

muffiny bezglutenowe

Powinnam je nazwać - jesienne muffiny, bo przypominają jesień nie tylko aromatycznymi przyprawami, ale również kolorem :)

Jak wiecie, uwielbiam proste i szybkie przepisy. Moje jesienne muffiny zrobisz bardzo szybko, a zaoszczędzony czas możesz wykorzystać na czytanie ulubionej gazety owinięty w ciepły kocyk. A z padającego za oknem deszczu możesz tylko drwić zajadając się tymi pychotkami.

Jeśli chcesz więcej słodyczy, śmiało dodaj więcej miodu, albo polej mufiny  miodem już po przygotowaniu. Wspaniale będą też smakować polane czekoladą i przykryte warstwą orzechów.

Tak to możemy spędzać długie jesienne wieczory!

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C
  • Rozpuszczone i ostudzone masło wlej do miksera, dodaj mleko kokosowe, ocet i miód. Mieszaj do połączenia składników (jeśli dodajesz stewię w płynie, dodaj ją do płynnych składników).
  • Dodawaj po jednym jaju ciągle mieszając.
  • W oddzielnej misce zmieszaj suche składniki i dodaj je po łyżce do składników w mikserze. Zmieszaj na jednolitą masę.
  • Wypełnij silikonowe formy na muffiny do 3/4 wysokości (nie urosną za wiele) i posyp każdą muffinkę cynamonem.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25-30 min, do suchego patyczka.
  • Przestudź i zajadaj.

muffiny bezglutenowe   muffiny paleo

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!