50 min.
9 szt.
pieczenie
Składniki
  • CIASTO
  • 100 g gorzkiej czekolady 90%
  • 100 g wiejskiego masła
  • 2 łyżki koniaku lub brandy
  • espresso
  • 3 jaja
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki xylitolu
  • sól
  • BITA ŚMIETANA
  • 1 szklanka niepasteryzowanej wiejskiej śmietany
  • lub kremu kokosowego
  • 2 łyżki xylitolu zmielonego na puder
  • OPCJONALNIE
  • dowolne owoce lub dżem bez cukru

paleo muffiny brownieMoje dzisiejsze muffiny są bardzo czekoladowe. Do tego mają aromat kawy i koniaku. Chyba większość z nas lubi takie połączenie. Niezawodna klasyka. 

Jak widzicie, do zrobienia 9 muffinów użyłam tylko 2 łyżek mąki kokosowej. Możecie też dodać posiekane orzechy lub pestki. Zdecydowałam się na mąkę, bo jest stabilniejsza termicznie i nie utleni mi się podczas pieczenia jak bogate w niestabilne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe orzechy. 

Pamiętajcie też, żeby użyć dobrej jakości masła i śmietany. Swoje zapasy robię zawsze na Starym Kleparzu, gdzie kupuję niepesteryzowany nabiał. Taki nabiał łatwiej się trawi, a przede wszystkim jest smaczniejszy i tańszy. Szukajcie takich miejsc w swojej okolicy. Tutaj parę podpowiedzi (na samym dole info o sprawdzonych miejscach na zakupy).

Przygotowanie:

CIASTO:

  • Czekoladę (użyłam Vivani z cukrem kokosowym) połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (tj. w dużym garnku zagotować wodę i ustawić nad naczyniem metalową miskę, żeby w niej rozpuścić czekoladę).
  • Zaparzyć mocne espresso i dolać do rozpuszczonej czekolady razem z alkoholem.
  • Masło pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić razem z czekoladą.
  • Dodać xylitol (tutaj znalazłam najtańszy z Finlandii, a nie z Chin) i dokładnie rozpuścić, aby nie było grudek. Cały czas wszystko mieszać, aby nie przywarło do miski.
  • Masę czekoladową odstawić, aby trochę ostygła.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Żółtka dodać do masy czekoladowej.
  • Dodać przesianą mąkę i na końcu delikatnie wmieszać ubite białka.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
  • W międzyczasie napełnić formy na muffiny mniej więcej do 7/8 :) - nie urosną za dużo.
  • Piec ok 20 -25 min w zależności od piekarnika, lub do suchego patyczka

BITA ŚMIETANA

  • Śmietanę przelać do miksera - końcówka jak do ubijania białek i ubijać na najwyższych obrotach.
  • W międzyczasie dodawać xylitol cały czas ubijając.
  • Przełożyć zawartość misy do rękawa cukierniczego i uformować dowolne wzorki.
  • Całość można polać dżemem lub świeżymi owocami, albo owocami zmiksowanymi na mus - jak u mnie.
  • Jeśli użyjesz kremu kokosowego (tej najgęstszej części mleka kokosowego - moje ulubione to Real Thai bez żadnych dodatków), krem musi być z lodówki inaczej się nie ubije.

paleo muffiny brownie  paleo muffiny brownie paleo muffiny brownie paleo muffiny browniepaleo muffiny browniepaleo muffiny brownie

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!