40 min.
7 sztuk
pieczenie
Składniki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • 3 łyżki xylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki tahiny lub masła orzechowego
  • ½ dojrzałego banana
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ½ granatu
  • polewa (w przepisie)

paleo muffiny bananowe

Dobra. Przyznam się. Jestem wielką fanką muffinów. Lubię je z wielu powodów. Przede wszystkim mogę sama zdecydować o ilości jaką upiekę, nie muszę od razu piec całego ciasta i zastanawiać się czy je zjem. Po drugie - od razu mam gotową wielkość porcji. Nie trzeba kroić, kruszyć. Po trzecie - są praktyczne, bo nadają się jako przekąska na wycieczkę za miasto. I w końcu dlatego, że bardzo lubię bawić się w ozdabianie ich. Ale nie jakimiś sztucznymi barwnikami, perełkami itd. tylko tym co natura dała - cynamonem, wiórkami czekolady czy w tym przypadku owocami granatu. To mnie relaksuje i sprawia przyjemność, kiedy mogę zaskoczyć moich najbliższych kolejną ich odsłoną. 

W przepisie użyłam mąki kasztanowej Incola (ok 16 zł za 400 g), którą właśnie kupiłam i próbuję w przepisach. Ta mąka ma znaczek przekreślonego kłosa, więc jest 100% bez zanieczyszczeń glutenowych. Kupując mąkę kasztanową musicie zwracać uwagę na ceny, bo przedział jest naprawdę szeroki. Widziałam 250 g opakowania za 20 zł. 

Mąka kasztanowa:

  • zawiera dużo błonnika (7g)
  • to głównie węglowodany (78,4g. /100 g.), więc polecam ją po treningu albo jako składnik kolacji
  • zawiera niewiele białka (6,1g.) i tłuszczu (3,9g.)
  • jest bogata w potas, fosfor, magnez, żelazo, miedź i mangan
  • jest źródłem witaminy C, B6 i tiaminy. 
  • zawiera niewiele kwasu fitynowego ograniczającego wchłanianie minerałów i witamin (tylko 48 mc / 100g w porównaniu np. z 1280 mc /100 g w migdałach).
  • ma konsystencję skrobiową i bardziej nadaje się do opróbki termicznej niż np. mąka migdałowa czy z orzechów włoskich, które zawierają dużo niestabilnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (szybko się psują pod wpływem wysokiej temperatury).
  • z powodu zawartości skrobi nie jest dla wszystkich - np. nie dla osób mających problemy trawienne.
  • przepięknie słodko pachnie, więc nadaje się idealnie do deserów.
  • można jej używać do zagęszczania potraw, przygotowywania placuszków, spodów tart, pierników itd.
  • dobrze się komponuje z wyrazistą cebulą, porem, czosnkiem, a nawet rybą. 
  • można z niej zrobić paleo pastę (już niebawem przepis).

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Jaja zmieszaj z xylitolem w mikserze.
  • Wymieszaj mąkę, kakao, sodę, sól i cynamon. Odstaw.
  • Do ubijających się jaj dodaj rozgniecionego banana (rozgniatam w dłoni) i tahinę.
  • Powoli dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolitą masę.
  • Całość rozlej do foremek na muffiny do 3/4 wysokości (u mnie silikonowe).
  • Piecz ok 25 min lub do suchego patyczka.
  • Wystudź na kratce piekarnika.
  • Zrób polewę wg tego przepisu (ale użyj wszystkiego po 2 łyżki) i po wystudzeniu polej nią muffiny.
  • Na końcu ozdób owocami granatu.

paleo muffiny bananowepaleo muffiny bananowe paleo muffiny bananowe  paleo muffiny bananowe z mąki kasztanowej

Dodaj komentarz
  • Aleksandra
    2017-09-10 16:27

    Zrobiłam te babeczki ,smaczne sa !

  • MD
    2015-03-17 23:05

    Muffinki wyszły przepysznie!!! ;)

  • Ania
    2015-05-18 18:59

    Czy wyszłyby bez jaja? Próbowałam z siemieniem ale niestety próba nieudana... Może mąka kartoflana, jak Pani myśli?

  • Paleo Strefa
    2015-05-18 19:13

    Mysle ze bez jaj nie wyjdą niestety. Nawet maka ziemniaczana na niewiele sie zda. Prosze sprawdzic inne moje desery, jest kilka gdzie nie uzylam jaj

  • Beata W
    2015-12-20 19:39

    Czym można zamienić masło orzechowe? Olejem kokosowym? Zwykłym masłem?

  • Paleo Strefa
    2015-12-21 07:29

    Maslo czy olej koko tez dać radę w zamian za masło orzechowe. Mozesz tez sprobowac dać nutelli.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!