15 szt.
Składniki
  • SPÓD:
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • GALARETKA:
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 listki żelatyny
  • DODATKOWO:
  • ok 10 małych truskawek

mini tartaletki z truskawkami

Macie ochotę na coś małego i słodkiego? Tylko taki akcent, ale który będzie łączył w sobie wszystko to co lubicie? Coś słodkiego, coś kwaskowatego,  coś chrupiącego i coś aksamitnego. W takim razie proponuję te mini tartaletki. Właściwie to niech sam spód będzie inspiracją dla Waszej wyobraźni. Możecie go wypełnić ulubionymi dodatkami. U mnie została galaretka z poprzedniego deseru, więc pokroiłam ją i razem z owocami wetknęłam do środka, wykorzystując dobrze resztki. Zróbcie to samo. Macie w lodówce coś co leży samotnie i nie wiecie co z tym zrobić. Resztki owoców, czekolady albo pieczonego batata? Może nada się do tego deseru.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Dzień wcześniej zrób galaretkę.
  • Listki żelatyny (użyłam Lecker's) umieść w miseczce i zalej zimną wodą (można jej dodać sporo, powinny swobodnie w niej pływać) i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
  • Po tym czasie napęczniałe listki wyjmij z wody i lekko odciśnij. 
  • Mleko kokosowe wlej do garnuszka i włóż listki żelatyny, podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uwaga, nie gotować, płyn ma być lekko ciepły.
  • Dodaj miód i wymieszaj do rozpuszczenia. 
  • Mleko kokosowe rozlej do płaskiego kwadratowego naczynia i wstaw do lodówki do stężenia na całą noc.
  • Następnego dnia, wszystkie składniki spodu wrzuć do miksera z ostrzem i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Wylep ciastem mini foremki na tartaletki wyklejając również boki. Wstaw do lodówki na minimum 1-2 h. 
  • Pokrój truskawki na ćwiartki a galaretkę w kosteczkę.
  • Wyjmij stężałe spody z lodówki i ułóż na sztorc po 3 cząstki truskawek oraz po 2-3 kostki galaretki.
  • Można podawać ze świeżą miętą. 
  • Mini tartaletki należy przechowywać w lodówce do 5 dni. 

mini tartaletki z truskawkamimini tartaletki z truskawkami

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!