1h
tarta 22 cm
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 9 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego lub masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • NADZIENIE:
  • 2 szare renety
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego (może być płynne, nie krem)
  • ok. 8-9 dużych daktyli świeżych i/lub suszonych
  • 1/3 szklanki namoczonego i zmielonego maku
  • 2 garście ulubionych bakalii np. figi, migdały, orzechy włoskie, nerkowce
  • POLEWA:
  • 3 łyżki wrzątku
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao

Mazurek paleo

Wiem, że już po świętach Wielkanocnych, ale nic nie szkodzi, żeby upiec taki mazurek o dowolnej porze roku. Mimo, że wydaje się pracochłonny, bo warstw jest parę, to wszystko idzie gładko i szybko. 

Mazurek jest przepyszny, bo łączy kontrastujące ze sobą smaki i struktury. Ogromna słodycz daktyli przenika się z orzeźwiającą kwaskowością szarej renety. Gładka masa daktylowa konkuruje z chrupkością bakalii. 

Całość jest niezwykle sycąca i jeden mały kawałek w zupełności zaspokaja potrzebę na słodkie i to na dłuuugie godziny.

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj spód.
  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • Jaja wbij do misy miksera i ubij z olejem lub masłem.
  • Cały czas miksując dodawaj mąki, wiórki, sodę i sól.
  • Formę do tarty wylep ciastem pokrywając również brzegi.
  • Piecz przez około 18 -20 min. sprawdzając, żeby ciasto się nie przypaliło.
  • Uchyl piekarnik, żeby tarta przestygła.
  • Następnie przygotuj nadzienie.
  • Daktyle oddziel od pestek i podziel na mniejsze części. 
  • Włóż je do garnka z grubym dnem i wlej mleko kokosowe.
  • Cały czas mieszając (ok. 5 min.), rozetrzyj je na jednolitą masę. Równie dobrze, możesz zostawić większe kawałki. Odstaw i wmieszaj masę makową.
  • Kiedy krem trochę ostygnie i zgęstnieje wyłóż go na upieczony spód.
  • Jabłka wydrąż i pokrój na małe kawałki (jabłek nie obierałam)
  • Włóż jabłka do garnuszka z grubym dnem i podlej odrobiną wody oraz dodaj cynamon.
  • Praż jabłka na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Szare renety najlepiej się nadają, szybko się rozpadną i mają przyjemną kwaskowatość, która będzie kontrastować z bardzo słodkimi daktylami. 
  • Jabłka wystudź i wyłóż na krem.
  • Przygotuj polewę. 
  • We wrzątku dokładnie rozpuść ksylitol
  • Powoli dodawaj masło pokrojone na małe kawałki.
  • Dokładnie rozpuść masło, dodaj kakao i wymieszaj na jednolitą masę.
  • Wylej na tartę równo rozprowadzając polewę na powierzchni.
  • Figi pokrój w paski i razem z orzechami rozłóż na wierzchu tarty w ulubiony wzorek zaczynając od środka tarty. Użyj wyobraźni!

Mazurek paleomazurek paleomazurek paleomazurek paleo

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-06-14 20:00

    AniaS - mąkę kokosową możesz zastąpić najlepiej migdałową lub kasztanową, ostatecznie ziemniaczaną/tapioką ale podejrzewam, że spód może być ciut za twardy wtedy bo te mąki są dość skrobiowe.

  • AniaS
    2017-06-14 11:15

    A czym zastąpić mąkę kokosową? Dać tylko kasztanową czy + ziemniaczana/tapioka?

  • Paleo Strefa
    2017-04-14 12:01

    Beata - mąkę kasztanową możesz zatąpić ryżową lub jaglaną, z tapioki, ziemniaczaną albo sorgo. Pozdrawiam

  • Beata Macek
    2017-04-13 23:41

    Czy mogę czymś zastąpić Mąkę kasztanowa?

  • Eternitka
    2016-10-02 22:25

    Genialne! Zamiast xylitolu polecam też erytrytol! Super blog, kkep doing!!!

  • Paleo Strefa
    2016-10-03 08:44

    Eternika - mazurekjest przepyszny polecam zrobić., Dzięki za miłe słowa :) Pozdrawiam z Krakowa,

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!