20 min + marynowanie
4
grillowanie
Składniki
  • 4 plastry karkówki
  • smalec do smażenia
  • Marynata:
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny lub tyle samo octu jabłkowego
  • 1/2 papryczki chilli lub 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce świeżej lub suszonej szałwii i tymianku lub innej ulubionej mieszanki ziół np. prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Karkówka marynowana na ostro

Karkówka jest doskonała nie tylko na sezon grillowy, chociaż najczęściej po nią sięgamy, zaraz obok wiejskiej kiełbasy. Nic dziwnego, w końcu spora zawartość tłuszczu nadaje jej aksamitnego smaku.

Samo przygotowanie jest bardzo szybkie, jedynie co trzeba zrobić to zaplanować karkówkę dzień wcześniej w menu, żeby zdążyła się zamarynować. Wtedy po usmażeniu jest miękka, delikatna i aromatyczna. Ominięcie tego ważnego punktu może spowodować, że będziemy jeść podeszwę, szczególnie kiedy wieprzek był nienajmłodszy. 

Dlaczego tak lubie karkówkę? Przede wszystkim dlatego, że jest tłusta i długo potem nie jestem głodna. Jeśli ktoś jest w stanie, to polecam ją zjeść nawet na śniadanie z ulubionymi warzywami, wtedy kiedy macie w planach intensywny dzień. Gwarantuje, że aż do obiadu nie zaburczy Wam w brzuchu.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Papryczkę chilli potnij w cienkie plasterki (razem z pestkami jeśli chcesz więcej ostrości), szałwię na mniejsze kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Zmieszaj wszystkie składniki marynaty.
  • Karkówkę rozbij delikatnie tłuczkiem na cienkie plastry, ułóż w głębokim naczyniu i polej marynatą wmasowując ją dokładnie w mięso z każdej strony.
  • Odstaw na minimum godzinę a najlepiej na 24h do lodówki, żeby mięso zmiękło i przeszło aromatem marynaty.
  • Po tym czasie wyjmij karkówkę z lodówki i odstaw na ok 30 min, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
  • Na patelni rozgrzej smalec i ugrilluj lub usmaż karkówkę na średnim ogniu, z każdej strony po kilka minut do ulubiongo stopnia wysmażenia.
  • Ja podałam swoją karkówkę z gotowanym zielonym groszkiem. 

Krakówka marynowana na ostroKarkówka marynowana na ostro

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!