35 min.
2
smażenie, gotowanie
Składniki
  • SOS:
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 8 świeżych pomidorków cherry
  • cebula
  • 4 boczniaki
  • garść kiełków rzodkiewki
  • łyżka gotowego sosu Kanokwan Red Curry Paste (Gluten free)
  • łyżka sosu rybnego
  • pieprz sól
  • MAKARON:
  • 2 opakowania makaronu fettuccine lub ryżowego
  • SAŁATKA:
  • sałata pak choy
  • 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

makaron bezglutenowy

Chińszczyznę uwielbiam za to, że jest prosta w przygotowaniu i oferuje wachlarz niezwykle wyrazistych smaków i zapachów. 

Pamiętam czasy kiedy jeszcze mieszkałam w Warszawie i cały plac Konstytucji był utkany budami z chińszczyzną, a w wolnej chwili od zajęć na uczelni pędziło się tam coś zjeść. W sumie nie była to taka zła opcja, a nikt się wtedy nie zastanawiał nad higieną czy zawartością glutenu (a co to w ogóle jest!?) w sosach. 

Coś było w tej chińszczyźnie, że człowiekowi od razu ciekła ślinka. Kuciak w pieciu ćmakach to była klasyka. 

Poniższy przepis to moja wariacja - pomieszanie ostro-słodkiej chińszczyzny, do której dodałam delikatne pulpeciki i słodkie pomidory, które to kojarzą mi się z włoskim jedzeniem. Mimo, że te kraje leżą tak daleko od siebie to jednak ich smaki do siebie pasują w tej potrawie. 

Przygotowanie:

  • Boczniaki kroimy w paski, cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy na oleju.
  • Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki i smażymy dalej.
  • W odrębnym garnku podgrzewamy mleczko kokosowe (ja kupuje Real Thai - jedyne jakie znalazłam bez dodatków) z łyżką sosu Kanokwan Red Curry Paste (do kupienia w Żabce lub w Carrefour), do połączenia składników. Dodajemy sos rybny. Doprawiamy do smaku.
  • Z mięsa formujemy niewielkie kuleczki (ok 3 cm) i smażymy na oleju kokosowym na drugiej patelni.
  • W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (Makaron Dieta Pasta Fettuccine kupuje w Almie).
  • Do boczniaków dodajemy sos oraz usmażone pulpeciki. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy do połączenia składników.
  • Podajemy posypane kiełkami. 
  • Żeby przygotować sałatkę, pak choy pokrój na kawałki wielkości gryza, polej sokiem z pomarańczy, oliwą i przypraw do smaku.

makaron bezglutenowy   makaron bezglutenowy

 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!