Składniki
- SOS:
- 350 g mięsa mielonego
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- 8 świeżych pomidorków cherry
- cebula
- 4 boczniaki
- garść kiełków rzodkiewki
- łyżka gotowego sosu Kanokwan Red Curry Paste (Gluten free)
- łyżka sosu rybnego
- pieprz sól
- MAKARON:
- 2 opakowania makaronu fettuccine lub ryżowego
- SAŁATKA:
- sałata pak choy
- 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Chińszczyznę uwielbiam za to, że jest prosta w przygotowaniu i oferuje wachlarz niezwykle wyrazistych smaków i zapachów.
Pamiętam czasy kiedy jeszcze mieszkałam w Warszawie i cały plac Konstytucji był utkany budami z chińszczyzną, a w wolnej chwili od zajęć na uczelni pędziło się tam coś zjeść. W sumie nie była to taka zła opcja, a nikt się wtedy nie zastanawiał nad higieną czy zawartością glutenu (a co to w ogóle jest!?) w sosach.
Coś było w tej chińszczyźnie, że człowiekowi od razu ciekła ślinka. Kuciak w pieciu ćmakach to była klasyka.
Poniższy przepis to moja wariacja - pomieszanie ostro-słodkiej chińszczyzny, do której dodałam delikatne pulpeciki i słodkie pomidory, które to kojarzą mi się z włoskim jedzeniem. Mimo, że te kraje leżą tak daleko od siebie to jednak ich smaki do siebie pasują w tej potrawie.
Przygotowanie:
- Boczniaki kroimy w paski, cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy na oleju.
- Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki i smażymy dalej.
- W odrębnym garnku podgrzewamy mleczko kokosowe (ja kupuje Real Thai - jedyne jakie znalazłam bez dodatków) z łyżką sosu Kanokwan Red Curry Paste (do kupienia w Żabce albo Carrefour), do połączenia składników. Dodajemy sos rybny. Doprawiamy do smaku.
- Z mięsa formujemy niewielkie kuleczki i smażymy na oleju kokosowym na drugiej patelni.
- W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (Makaron Dieta Pasta Fettuccine kupuje w Almie)
- Do boczniaków dodajemy sos oraz usmażone pulpeciki. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy do połączenia składników.
- Podajemy posypane kiełkami.
- Żeby przygotować sałatkę, pak choy pokrój na kawałki wielkości gryza, polej sokiem z pomarańczy, oliwą i przypraw do smaku.
Daria
2018-01-23 16:55
Czy na diecie paleo można jeść makarony? Pozdrawiam
P.S. Super stronka, dopiero zaczynamy przygodę z paleo i trafiłam tutaj :)
Paleostrefa
2018-01-23 21:08
Daria, w paleo dozwolone są "makarony" z warzyw oraz kelp (można kupić online lub w niektórych sklepach eko), w wersji paleo samuraj dozwolone są makarony: ryżowe, gryczane, jagalne, z komosy ryżowej. Pewnie tu już byłaś, ale polecam ten wpis http://paleostrefa.pl/dieta-paleo-jak-zaczac.html No to powodzenia, wspaniała podróż przed Tobą :)