10 min. + mrożenie
12 szt.
mrożenie
Składniki
- 4 szklanki truskawek
- 1 szklanka mleka lub śmietany kokosowej
- 1 łyżka soku z cytryny
Dziś był chyba najgorętszy dzień tej wiosny zapowiadający szybko zbliżające się lato. Od razu poczułam ochotę na zimne, owocowe lody. Takie lody to żadna filozofia. Składników minimum, a jaki efekt wizualno-smakowy. Tak naprawdę to można zmiksować dowolne, ulubione owoce z mlekiem kokosowym i do zamrażarki. Inna opcja to:
- zmiksować część owoców, zmieszać z mlekiem kokosowym, a drugą część owoców pokroić - będą lody z kawałkami owoców
- zmieszać mleko kokosowe z pokrojonymi owocami - wyjdą śnieżnibiałe lody kokosowe z całymi owocami
- można zatopić owoce w winie i je zamrozić.
- można dodać połamaną czekoladę, wiórki kokosowe itd.
A jak zrobić ekspresowe lody, bez czekania aż się zmrożą?
- użyj częściowo zmrożonych (rozmrożonych) owoców i zmiksuj z mlekiem kokosowym i gotowe. Można pałaszować.
Użyjcie wyobraźni!
Smacznego!
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz.
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
- Przełóż masę do foremek na lody (u mnie formki z patyczkiem IKEA) i włóż do zamrażarki.
- Następnego dnia masz gotowe lody truskawkowe.
- Żeby wyciągnąć lody z foremki wystarczy polać ją ciepłą wodą i pociągnąć patyczek.