10 min. + mrożenie
12 szt.
mrożenie
Składniki
  • 4 szklanki truskawek
  • 1 szklanka mleka lub śmietany kokosowej
  • 1 łyżka soku z cytryny

lody truskawkowe

Dziś był chyba najgorętszy dzień tej wiosny zapowiadający szybko zbliżające się lato. Od razu poczułam ochotę na zimne, owocowe lody. Takie lody to żadna filozofia. Składników minimum, a jaki efekt wizualno-smakowy. Tak naprawdę to można zmiksować dowolne, ulubione owoce z mlekiem kokosowym i do zamrażarki. Inna opcja to:

  • zmiksować część owoców, zmieszać z mlekiem kokosowym, a drugą część owoców pokroić - będą lody z kawałkami owoców
  • zmieszać mleko kokosowe z pokrojonymi owocami - wyjdą śnieżnibiałe lody kokosowe z całymi owocami
  • można zatopić owoce w winie i je zamrozić.
  • można dodać połamaną czekoladę, wiórki kokosowe itd.

A jak zrobić ekspresowe lody, bez czekania aż się zmrożą?

  • użyj częściowo zmrożonych (rozmrożonych) owoców i zmiksuj z mlekiem kokosowym i gotowe. Można pałaszować.

Użyjcie wyobraźni! 

Smacznego!

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz.
  • Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
  • Przełóż masę do foremek na lody (u mnie formki z patyczkiem IKEA) i włóż do zamrażarki.
  • Następnego dnia masz gotowe lody truskawkowe.
  • Żeby wyciągnąć lody z foremki wystarczy polać ją ciepłą wodą i pociągnąć patyczek.

lody truskawkowelody truskawkowe

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!